Friday, April 22, 2011

Strawberi Cheese Cake



 Stroberi cheese cake ni aku buat pada 20/4, hari Rabu petang...tapi makannya semalam..sebab kena masuk peti sejuk dulu...Bukan apa tiba2 jer teringin nak makan cheese cake..jadi dgn penuh usahaku..maka jadilah kek keju stoberi ni...hmmm..yummy..mcm org mengidam pulak...


Resepi ni telah diubahsuai dari resepi asal yang diambil dari KR dan CMG...

Bahan:
Utk base : 110 gm mentega, dicairkan
250gm biskut digestive

Hancurkan biskut, gaulkan dgn mentaga cair dan tekan dlm acuan yang beralas aluminium foil. Masukkan ke dlm peti sejuk dan keluarkan bila nak digunakan.

Bahan cheese:

250gm cream cheese
15g mentega
25g gula halus/kastor
125ml whipping cream
3 biji telur gred A ( asingkan putih dan kuning)
60gm tepung halus(superfine)/ gandum
1 cmt strawberi emulco ( klau tak ada boleh pakai esen strawberi)
50gm gula halus/kastor
1/4 cmt cream of tartar
Buah strawberi segar yang didadu
Jus lemon (optional)

Panaskan oven 170 C. Laser acuan 9" dan balut acuan dgn aluminium foil.
Pukul putih telur dgn gula 50gm dan cream of tartar hingga kental dan bertanduk.
Ketepikan.
Putar cream cheese dgn mentega hinnga sebati.
Tambah gula 25g tadi dan pukul lagi hingga sebati.
Masukkan whipping cream dan pukul lagi.
Tambah telur kuning satu persatu, pukul lagi.
Dengan kelajuan sederhana, tambah tepung sedikit demi sedikit. Massukkan juga emulco. Putar lagi.
Masukkan putih telur yang dipukul tadi, secara balik kaup.
Masukkan buah strawberi yang di dadu. Gaul perlahan2 hingga sebati.
Tuang dalam acuan yang ada biskut tadi.
Bakar secara" water bath", selama 1 1/2 jam atau hingga masak.
Setelah masak, biarkan kek di dalam oven selama 1 jam sebelum dikeluarkan.
Biarkan sejuk terlebih dahulu sebelum masuk dlm peti sejuk selama 3-4 jam atau semalaman, sebelum dihiaskan mengikut kesukaan.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...