Monday, April 18, 2011

Blueberry Cheese Tart



Semalam, masa tengah shopping barang dapur kt Tesco Bandar Bukit Tinggi, dapat called dari sepupu nak datang rumah dengan maknya. Alamak..kelam kabut memikirkan nak masak apa..sbb diaorang nak datang petang. So kena sediakan minum petanglah. Dlam dok tolak troli tu..puas memikirkan apa nak  dibuat...hmmm..last2 aku decided nak buat tart keju blueberi memandangkan sepupu ku ini mengandung sulung dan gemar makan tart ni. Sebagai penambahnya aku plan buat laksa dan brownies. nasib baik semua bahan2 ada. Apalagi, pecut balik rumahlah...terus beroperasi..maka inilah dia percubaan pertamaku yang kira bolehlah...


Bahan pastry:
60gm gula kastor
250gm tepung gandum
130gm mentega sejuk( didadu)
1 biji kuning telur
1/2 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar air sejuk ( kalau kurang boleh tambah)

Satukan gula,tepung dan mentega. Ramas dgn hujung jari hingga jadi serbuk roti.
Masukkan kuning telur dan esen vanila, gaul sebati diikuti dgn air sejuk. (tambah jika perlu).Uli hingga doh kembut. Jangan terlebih uli.
Rehat dalam peti sejuk selama 15-20 minit.
Ambil sebesar ibu jari dan tekan dalam acuan mini tart. Cucuk2 dgn garfu dan bakar selama 15 minit suhu 160 C.
Sejukkan tart sebelum diisikan filing.

Cheese Filing
250g cream cheese
60g gula ising
50g mentega
1 biji telur
1 sudu besar lemon jus
Blueberry filing

Pukul cheese,mentega dan gula hingga sebati.
Masukkan telur, jus lemon dan putar hingga sebati.
Masukkan dalam piping bag.
Isikan sedikit filing bluberry ke dalam kulit tart, picit adunan cheese sehingga menutupi kulit tart.
Untuk corak, isikan blueberry filing ke dalam piping bag, dan picit sedit di atasnya. Lorekkan.
Bakar 5-7 minit.
Add caption

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...