Bahan A : 2 sudu besar gula ( tabur dalam acuan 7 x 7, masak atas api perlahan, buat macam gula hangus dan berwarna perang)
Bahan B : 1/2 tin susu cair
70 gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telur (gred A)
( gula dan kuning telur dikaqcau bersama2 sampai agak2 gula hancur. Kacau perlahan2..masukkan esen vanilla.
Masukkan susu, kacau perlahan2, jgn sampai berbuih, sekadar adunan bercampur rata. Kalau berbuih, caramel tak menjadi,
lembik .Lepas tu letak adunan tadi ke acuan yg berisi gula hangus tadi. Ketepikan sebentar)
lembik .Lepas tu letak adunan tadi ke acuan yg berisi gula hangus tadi. Ketepikan sebentar)
Bahan C : 140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 biji kuning telur
135 ml air biasa
1 sudu teh baking powder
45 ml minyak masak/sayur
( ayak tepung dgn baking powder. Pukul gula dan telur. masukkan minyak masak/sayur.Pukul lagi. Masukkan air. Kacau rataa.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau hingga rata. macam buat kek biasa.)
Bahan D : 6 biji putih telur
70 gm gula kastor
1 sudu teh krim tartar
( pukul semua bahan hingga kembang dan kental. Jika di terlangkupkan bekas ni, adunan tak jatuh.
Masukkan adunan ini kedalam adunan C tadi dan gaul dengan senduk kayu.)
Bahagi adunan C+ D tadi ke beberapa bahagian dan warna ikut suka.
Masukkan adunan tadi ke acuan berisi caramel tadi ( buat makan marble cake).
Bakar adunan secara steam -bath( letak acuan ke dlm satu bekas berisi air panas)
Bakar selama 1 jam ( ikut oven masing2).
Bila dh masak, keluarkan, rehatkan selama 10-15 minit.
Terbalikkan kek tadi, jgn tanggalkan acuan. Biarkan terlangkup bersama kek tadi.
Masukkan dlm peti sejuk selama 1 jam atau lebih.
Makan ketika sejuk.
Selamat mencuba semua...
No comments:
Post a Comment