Friday, April 29, 2011

Quiche Udang dan Cendawan


Ni projek semalam. Masa jenguk2 blog kawan Nora, Rufina hari tu, ternampak satu resepi yang sungguh menyelerakan, Quiche. Teringin nak buat. Lepas dapat cari bahan2 kat Tesco hari Ahad lepas, baru semalam tertunai impian dan hajat. Tapi Nora buat tak ikut sangat resepi Fina sebaliknya Nora campur2 dgn resepi org lain yang Nora ada. Senang cakap, ikut Nora sendiri dan apa yang ada....Alhamdulilah..sedap, anak2 suka sesangat. (tapi hubby takut nak makan banyak..berlemak katanya) dan siap tanya mahal tak kosnya, kalau jual berapa..hmm..belum apa2 lagi anak2 Nora dah nak promosi kat kawan2 diorang...









Bahan2 untk pastrynya:

200gm tepung halus(superfine) atau gandum
100gm mentega sejuk ( didadu)
garam (secubit)
air ais secukupnya

cara2:    1.  Gaul tepung dan garam
             2.  Masukkan mentega dan gaul dan ramas dengan hujung jari sehingga menjadi seperti serbuk roti.
             3.  Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang lembut. Tetapi jangan terlebih uli.
             4.  Bungkus doh dan simpan dlm peti sejuk sebentar, keluarkan apabila nak digunakan.
             5.  Canai doh mengikut acuan pie/tart anda. Nora pakai acuan pie berukuran 9".
             6.  masukkan ke dalam acuan, jgn terlalu menekan, biar longgar2 sikit. Kemaskan tepi2nya.
             7.  Cucuk2kan permukaan doh tadi dgn garfu.
             8.  Letakkan aluminium foil di atasnya, letak kekacang utk memberatkannya.
                  Bakar selama 30 minit, keluarkan kekacang dan aluminium foil tadi dan bakar dlm 15 minit lagi.
                  Biarkan sebentar.

Filling/isi:
15-20 ekor udang (ikut suka banyak mana) yang dibuang kulit
10 batang cendawan shitake segar ( dihiris2)
1 cawan daging ayam ( optional, nak taruhpun boleh tak taruhpun boleh)
1 ulas bawang kuning/holland/besar biasa
Sedikit serbuk lada hitam
Serbuk " cukup rasa"
sedikit mixed herbs
garam secukup rasa
Maggi seasoning sos/ tiram

1.  Panaskan sedikit minyak. Tumis bawang sehingga layu sahaja.
2.  Masukkan udang dan ayam ( jika suka..kawan Nora taruh ayam). Kacau2 dan biar kering sedikit airnya.
3.  Masukkan cendawan, gaul lagi.
4. Masukkan semua bahan2 perasa. Kacau2 sebentar. Tutup api dan biarkan sejuk.

Bahan creamnya:
1/2 cawan thickened cream ( susu segar/cairpun boleh)
3 biji telur gred A
sedikit garam dan lada hitam serbuk
cheese utk tabur ( cheddar/parmesan/mozarella)

Pukul telur. Masukkan cream. Kacau sebati. Masukkan bahan perasa.

Cara2 nak satukan quiche.
1.  Tabur dasar pie pastry tadi dgn cheese.
2.  Tabur adunan udang dan cendawan tadi.
3. Lupa nak bagitau. Ini optional. Hiris sebiji atau 2 tomato bulat.
    Susun di atas tadi. Tabur daun parsley ( tak kiralah english pasley atau chinese) yang dihiris2 halus.
4.  Tabur lagi cheese di atasnya. Banyak mana? ikut suka...




5. Tuang cream tadi perlahan-lahan ke dalam pastry tadi.
6. Bakar 180 C sehingga masak dan atasnya keperang-perangan.





 Yang dah siapnya, gambarnya seperti di atas. Sebenarnya kita boleh buat apa2pun filling utk quiche ni ikut suka kita, ikut citarasa kita. Nak pedas bercili, nak pedas berlada hitam..ikut tekak masing2. Bagi yang vegetarian, bolehlah taruh sayur2an seperti bayam, karot, kentang dsb. Ikut sukalahh...Selamat mencuba...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...