Kek ni saya dapat resepinya dari rakan FB saya..Gubri Gubra. Lama dh cari resepi kek ni sbb dulu masa bujang2 dulu suka beli kek ni sepotong sepotong..Pastu lepas kawin, kek ni sering dijadikan pilihan bila ada besday. La ni dah boleh buat sendiri, alhamdulilah. So..siapa2 yang nak try, cubalah..mmg berbaloi..
Bahan untuk kek chiffon;
bahan A : 30gm serbuk kok ( dilarutkan dlm 120ml air suam)
4 biji telur kuning
100gm gula kastor
150gm tepung naik sendiri
1/2 tsp baking powder
1/2 bicarbonate soda
60 mentega dicairkan
1 tsp esen vanilla
bahan B : 4 biji telur putih
60gm gula kastor
1/4 tsp cream of tartar.
***pukul hingga kembang, kental dan bertanduk.
Satukan semua bahan A. Kemudian masukkan bahan B ke bahan A secara balik kaup.
Masukkan dalam acuan 9', bakar 40 minit atau sehingga masak 170 C.
Biar sejuk sebelum dipotong 3.
Bahan untuk choc.mousse:
140gm choc.masakan hitam
1 sudu teh gelatin
100 ml air
1 tbsp mentega
2 biji telur kuning ( dipukul)
2 biji putih telur + 40gm gula kastor (pukul hingga kental dan bertanduk)
200ml thick cream/whipping cream
Pisang berangan yang masak ranum, di hiris2
Rendam gelatin dgn air. Panaskan secara double boiler sehingga gelatin larut.
Cairkan coklat. Masukkan kuning telur, mentega dan gelatin
Gaul cepat2 dan angkat. Masukkan putih telur secara balik kaup dgn cepat.
Masukkan cream, kacau perlahan dan hingga rata.
***boleh disedia sehari sebelum, simpan dlm fridge. Bila nak pakai, keluarkan dan pukul dgn hand whisk.
Cara melapis:
Letak laipsan pertama di atas alas kek. Sapu mousse rata2. Susun pisang rapat2 dan letakkan lapisan kedua. Atas lapisan kedua tadi, letakkan mousse dan susun pisang, Letakkan lapisan ketiga. Sapu keseluruhan kek dgn mousse sehingga penuh. Masukkan dlm peti sejuk sekurang2nya 1 jam.
Keluarkan dan curahkan coklat ganache sebagai topping.
Assalamualaikum.. sayunya hati bila nmpak nama sahabat karib sya c gubri gubra@jannah.. tlh kembali kerahmatullah pd 28 mac 2014 @ jumaat.. semoga rohnya dicucuri rahmat.. amin.. alfatihah buatnya
ReplyDelete