Monday, April 11, 2011

American Chocolate Fudge utk besday suami 10/3/11



Besday hubby pada 10/3/11 yang lalu, aku buat kek American Chocolate Fudge. Sedapnya tidak terhingga kerana penuh dgn rasa coklat. Tapi aku tak dapat makan banyak...takutt..aku ada kencing manis..tak pasal2 nnti naik gula dalam darah pulak. Aku dapat resepi ni dari rakan di FB jugak.. So aku pandai2lah ubah mengikut citarasa aku. Bila rasa..ehh..mcm cake kt Secret resepi pulak...
mari kita lihat bahan2 utk kek ini yea...

Bahan2 untuk kek Chiffon:
bahan A :  45gm serbuk koko (larutkan dlm 120ml air suam)
6 biji kuning telur
150 gm gula kastor
195gm tepung naik sendiri
3/4 tsp baking powder
3/4 tsp bicarbonate soda
90ml mentega dicairkan/ minyak sayur atau jagung
1 1/2 tsp esen vanilla.

Bahan B :  6 biji putih telur
90gm gula kastor
3/4 tsp cream of tartar

Satukan bahan A, pukul hingga kembang.
Satukan bahan B, pukul hingga kental dan bertanduk.
Satukan bahan A ke bahan B secara balik kaup .
Tuang dalam loyang 9" dan bakar 40 minit atau sehingga masak pada suhu 170 C (jika menggunakkan acuan hitam).
Angkat dan telangkup kek ke atas redai, biar sejuk betul sebelum di potong 4 bahagian.

Untuk Filling choc.Fudge:

300gm choc. masakan hitam
3 kuning telur ( dipukul)
3 putih telur ( putar kembang)
90gm gula kastor
3/4 tbsp mentega
370 ml thick cream/whipping creampun boleh(pukul hingga likat)
2 1/4 tbsp gelatin
70 ml air

Rendam gelatin dalam air sehingga kembang. Panaskan/cairkan secara double boiled sehingga gelatin larut. Angkat dan sejukkan.
Cairkan choc.secara double boiled, masukkan kuning telur, kacau cepat2.Masukkan mentega dan gelatin. Kacau cepat2 dan angkat.
Masuukan putih telur( yang dipukul kembang dan kental dgn gula) secara balik kaup ke adunan choc. tadi.
Masukkan whipping cream yang dipukul kembang tadi, gaul rata. 
Boleh buat sehari sebelum nak buat, simpan dlm peti sejuk. Bila nak guna, keluarkan, pukul dgn whisk.

Cara menghias:  Letak kek lapisan petama di atas alas kek. Sapu permukaan dgn Choc.fudge tadi dan ratakan. Letakkan lapisan kedua. Sapukan lagi choc.fudge dan ratakan. Letak lapisan ketiga. Ulangi proses hingga ke lapisan ke4.
Sapu keseluruhan kek dgn choc fudge tadi sehingga meliputi semua bahagian kek. Simpan sebentar dlm peti sejuk. 
Bila agak keras, keluarkan dan curahkan choc.ganache sebagai topping. hias ikut suka.

Untuk ganache:
150ml thick cream/ whipping cream
350 gm choc.masakan hitam( cincang2 halus)
1 tbsp mentega.

Panaskan cream hingga meruap( bukan mendidih).Tuang keatas coklat dan butter. Kacau cepat2 sehingga coklat larut dan sebati. Tuang keatas kek tadi.






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...