Semalam operasi membuat nasi ayam penyet..dah cuba makan ayam penyet kt dua tiga kedai, hanya satu kedai yang memenuhi selera, kt Seksyen 2, Shah Alam..so, teringin nak buat sendiri. Nasib baik Kongsi resepi ada share resepi dari MYR. So apalagi..setelah berpeluh2 kt dapur menyiapkan bahan terutama bahan sambalnya, akhirnya pada 2.30 petang baru dapat makan. Boleh tahanlah resepinya terutama sambalnya..lainkali boleh buat lagi tapi nak ubah sikit sambalnya, nak taruh bagi lagi pedas..lagi pedas lagi bagus...hmmm...puas hati.
Bahan untuk ayam penyet :
Seekor ayam dibelah lapan ( rebus dan toskannya. Simpan air rebusan ayam)
3 sudu besar ketumbar biji ( sangai dan tumbuk)
1/2 sudu besar jintan manis ( sangai dan tumbuk)
1 sudu besar rempah ayam/daging
1 sudu besar serbuk kunyit
3 ulas bawang putih ditumbuk
3 cm halia ditumbuk
Sedikit air
1 sudu kecil garam
minyak utk menggoreng
Masuk semua bahan kecuali minyak ke dlm pengisar. Kisar hingga halus.
Lumur pada ayam dan perap semalaman.
Bahan kisar berlebihan boleh disimpan utk menggoreng tauhu dan tempe.
Sebelum menggoreng ayam, golek2kan ayam pada tepung beras.
Goreng hingga masak dan garing. Ketuk2 sebelum dihidang.
Untuk sambal:
Sedikit minyak masak
10 batang cili merah
10 biji cili padi
10 biji bawang besar(hiris)
5 biji tomato (potong 4)
sedikit belacan
2 sudu besar atau lebih ikan bilis (goreng)
sedikit gula merah
Tumis bawang merah,cili merah, cili padi. Bila layu, masuk tomato, gaul rata dan tutp api.Biar sejuk.
Blend atau tumbuk kasar semua bahan.
Tumiskan kembali bhn tadi dan perisakan dgn gula merah serta garam. Boleh taruh daun limau purut.
Angkat.
Untuk nasi ayam
3 cawan beras( cuci dan tos)
3 ulas bawang putih( ditumbuk)
3 in halia ( ditumbuk)
1 btg kayu manis
4 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
sedikit butter
garam dan kiub pati ayam
air rebusan ayam
Panaskan butter. Tumis bahan tumis. Masukkan bawang dan halia. Tumis hingga naik bau dan masukkan beras. Kacau 3-5 minit.
Masukkan kedalam periuk nasi letrik..
Masukkan air rebusan ayam, garam dan kiub ayam.
Kacau dan biarkan nasi masak seperti biasa.
Untu sup:
Lebihan air rebusan ayam tadi dipanaskan serta di masukkan sup bunjut.
Perisakan. Hias dgn daun sup.
Tempe dan tauhu di goreng dgn rempah lebihan perap ayam.
***hidang dgn berbagai ulam kesukaan.
No comments:
Post a Comment