Wednesday, June 8, 2011

Hunger for "mee kari"

Hmm..alahai..setelah sekian lama nak buat benda alah ni..baru hari ni tercapai impian...mengidam nak makan mee kari. Dari hari sebelum anak Nora masuk Uitm..Nora dah bercadang2 nak buat mee kari. Teringin nak makan mee kari buatan sendiri. Beli aje tak best...ada jer yang tak memuaskan anak tekak ni..Tapi tak jugak buat buat.
Haritu adik ipar ada bagi mee buatan sendiri, hasil dari tempat kerja dia buat. Mmg sedap mee dia..lembut..tapi tak tahan lama, sebab tak ada pengawet. Malangnya, tak sempat jugak nak membuatnya..So dengan rasa penuh semangatnya hari ini..maka jadi jugaklah mee kari idamanku ini..apalagi..macam org mengandung..makan bertambah2..iyelah..buat ikut selera kita..mestilah sedap..kannn..
So kat sini Nora nak sharelah resepi mee kari Nora yang dah turun temurun dari ayah Nora. Arwah dapat resepi ni dari satu stall kt Tasik, Ipoh. Memang mee kari ni favourite arwah..Selalunya menjadi hidangan hari minggu...kalau tak laksa...mesti buat mee kari ni..tetiba teringat kt arwah pulak..rindunyer...
Rasa2 Nora resepi ni sama jer dgn org lain punya..tapi Nora nak letak jugak resepi ni sbb mungkin ada yang tak tahu kan...sama2lah kita berkongsi..

Kuahnya:
2 ulas bawang merah besar*
3 ulas bawang putih*
2 in halia*
segenggam udang kering, dibersih dan direndam*
* blend semua ni.
2 peket serbuk kari ikan ( Nora pakai cap adabi)
1 sudu serbuk cili (optional..nak taruh cili blendpun boleh)
2 liter santan ( jgn pekat atau cair sangat..sedang2)
Isi ayam( ikut suka banyak mana)
Kerang( direbus dan ambil isi)
Udang basah ( juga ikut suka banyak mana)
Fish ball/fish cake/tauhu yg siap digoreng/fucuk gulung/sotong ball/chicken ball/crab ball atau apa2 yang anda suka (potong ikut saiz kesukaan anda)
Mee kuning/mihun/kue teow
Telur rebus
Limau kasturi
Sayur: Taugeh( dicelur) dan sawi( dicelur)
Daun bawang/sup( dihiris)
Bawang goreng
Daun salad(pilihan jugak sbb Nora letak..)
Sambal tumis udang kering(optional jugak)

Tumis bahan2 yang diblend tadi hingga naik bau.
Masukkan rempah kari, serbuk cili dan sedikit air. Tumis sehingga rempah masak.
Masukkan ayam dan udang..kacau2 sedkit dan masukkan air. Biar ayam masak.
Masukkan santan, kacau2 dan biar santan agak meruap( bukan mendidih).
Masukkan segala "ball" dan "cakes" tadi..biar masak sebentar. 
Masukkan tauhu goreng. 
Masukkan kerang rebus.
Perisakan dgn garam, gula dan serbuk perasa(kalau nak). Boleh tambah sos ikan atau sotong sikit.
Biar dalam 5 minit sambil kacau2. Angkat dan boleh dihidang dgn mee kuning, mihun atau keu teow.
Hias ikut suka.
Selamat mencuba..


2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...