Monday, June 27, 2011

Apam Balik

Lama benar nak buat apam balik ni..ramai kawan fb yang dah buat termasuk KJee(Fauziah Abdul Samad). Nora dah lama ada resepi apam balik ni tapi agak rumit sikit. Tapi bila belek2 resepi yang Kjee ada, macam senang dan mudah jer bahan2nya. Kebetulan Nora ada kacang tanah yang telah siap digoreng lebihan buat pucuk ubi goreng haritu dan Nora tak ada jagung. So, Nora planlah buat yang simple tanpa jagung untuk juadah berbuka. Buat satu adunan..alhamdulilah..menjadilah juga tapi dapat sikit...anak2 tak puas makan. Diorang suruh buat lagi. Kali kedua Nora taruh jagung krim, buat 2 adunan. Haaa...puas makan..sampai menyambung ke breakfast..panas kt microwave..Jom kita lihat resepinya..senang bangat...



Resepi diambil dari blog mama Nor

1 biji telur
1/2 cawan gula
2 cawan tepung gandum
1 sdt bicar.soda
1 sdt baking powder
1 1/2 cawan air
1/4 sdt garam
sedikit mentega/majerin utk mengoles.
kacang tanah yang ditumbuk/kisar
Jagung krim dalam tin
sedikit gula

Ayak tepung dgn b.soda dan b.powder.
Pukul telur dan gula hingga kembang.
Masukkan air. Boleh ditaruh pewarna kuning jika suka.
Pukul hingga rata.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Biar rest selama 10-15 minit.
Oles non stick pan atau apa2 pan pun boleh, janji tak melekat..dgn marjerin atau mentega.
Taruh sesenduk atau lebih(ikut ketebalan). Tutup dgn penutup dan biar sebentar. Api jgn terlalu kuat.
Bila nampak gelebung2 dan lubang2..taburkan kacang tanah yang dicampur dgn gula. Taruh jagung krim dan tabur2kan sedikit marjerin/mentega.
Biar sebentar hingga masak.
Boleh angkat dan lipat dua.
Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...