Ayuh..jenguk2 dan cuba2 resepi ni ( kalau berminat) sbb bagi Nora ianya sedap walaupun texture mee nya agak kenyal berbanding bihun.
Bahan: (untuk 6 orang makan)
Suun 300gm
2 ulas bawang besar*
3 ulas bawang putih*
(blend*)
2 biji telur
segenggam udang kering( direndam)
2 sudu besar cili blend (kalau nak lebih pedas,tambah lagi)
Udang basah ( ikut suka)
Isi ayam (ikut suka, potong kecil2)
Isi ikan/fish cake( potong kecil2, juga ikut suka)
Fish ball (potong 4, juga ikut suka)
Sayur : taugeh/kucai/ kobis cina/kobis bulat/lobak merah (ini pilihan, mana2pun boleh)
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos ikan/sotong
garam/gula
Perasa( kalau nak taruh..better not)
cara:
Rendam suun dalam air sejuk dalam 1 jam, toskan.
Panaskan minyak, pecahkan telur, kocok2kan dan masukan suun. Gaul hingga suun dan telur sebati . Pastikan suun dapat dilerai2kan.Angakat dan ketepikan.
Panaskan minyak. Tumis bawang2 yg diblend tadi.
Bila naik bau, masukkan udang kering. Agak2 naik bau, masukkan cili blend. Tumis sehingga cili masak.
Masukkan ayam,udang. Kacau hingga agak masak, masukkan lain2 bahan(fish ball/cake).
Tambah gula,garam, sos cili dan sos ikan/tomato.
Masukkan sayur2..gaul sebentar dan masukkan suun tadi.
Gaul hingga semua rata dan sebati.
Dah rasa semua bercampur..boleh angkat dan hidangkan.
Selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment