Thursday, June 2, 2011

Ayam Masak lemak tempoyak

Amnoi..lama rasanya tak update blog ni..rasa tak ada benda yang menarik berlaku pada penghujung Mei yang lalu melainkan hari Keluarga Kiah ( Kiah ni mak hubby). So hari ini nak masukkan satu resepi yang lama dah Nora nak buat tapi takut nak buat. last2 dgn penuh ketabahan, akhirnya berjaya juga membuatnya. Keluargapun suka sangat resepi ni. Mula2 Nora terasa nak buat bila tengik Siti Nurhaliza buat. maka tertanya tanya juga..eh..sedap ke/..teragak2 nak buatnya...namun akhirnya...hmmm..lazat ruapnya...meh kita tengok2 gambarnya dan resepinya ok...


Resepinya simple jer...main agak2..makanan tradisional dan melayu ni main agak2 dan campak2 jer...

Cili padi (ikut suka kepedasannya) ditumbuk halus.
Sebatang serai dititik
seulas bawang merah kecil ( dihiris)
Rebus semua bahan dgn sedikit air sehingga hilang bau maung cili padi

Tambahkan sedikit air, ayam ( ikut suka banyak mana, potong kecil)dan  kunyit hidup yang ditumbuk.Biar sehingga ayam masak sedikit.
Masukkan tempoyak yang dilarut dlm sedikit air serta santan cair.
Biar sampai ayam masak. Boleh tambah daun kunyit kalau suka.
Masukkan santan pekat dan bahan2 perisa.
Kacau sentiasa agar santan tak pecah...
Kepekatan santan ikut suka...kalau nak pekat, jgn taruh terlalu banyak air..
Dah masak...boleh dimakan..
satu lagi...kalau nak taruh tomato atau cili potong sebagai hiasanpun boleh...
Selamat mencuba...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...