Sunday, June 19, 2011

Ayam Goreng dengan sos lada hitam (my versionlah)


Ayam goreng ni Nora buat semasa buat nasi ayam buat berbuka puasa. Boring dengan rasa ayam yang sama je bila buat nasi ayam, so Nora buatlah sos utk disiram di atas ayam goreng ni. Alhamdulilah..boleh tahan rasanya dan anak2 serta ayahnya suka. So..siapa2 yg nak kelainan, bolehlah cuba.

Bahan:
1 ekor ayam, dibelah 8( sebenarnya kalau nak belah berapapun boleh, Ikut suka)
1 ulas bawang besar*
4 ulas bawang putih*
*blend
3 inci halia-titik atau hiris
bahan menumis: bunga lawang/kayu manis/bunga cengkih/jintan kasar

Bersihkan ayam.
Tumiskan bahan tumis serta bawang2 yang diblend.
Masukkan air secukupnya untuk merebus ayam.
Masukkan halia dan ayam.
Rebuskan ayam sehingga separuh masak.
Angkat ayam dan toskan.
Lumur ayam dengan garam,kunyit, sedikit serbuk pati ayam dan lada hitam.Biar sebentar.
Goreng ayam hingga kekuningan dan masak.

Untuk sos:
1 ulas bawang holland/bombay- hiris mebulat,
Sos tiram
Sos lada hitam
2 sudu besar lada hitam( tumbuk/kisar jgn terlalu halus.
Cendawan shitake (fresh)- boleh replace dgn cendawan butang atau cendawan dlm tin- hiriskan
1 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar mentega
1 paket sup cendawan/ayam Vono( atau apa2 brand). Bancuh dgn 1/2 cawan air

Panaskan mentega, masukkan bawang yang dihiris membulat. Biarkan layu.
Masukkan tepung gandum, kacau cepat2 dan masukkan sup cendawan tadi. Kacau rata.
Masukkan cendawan. Biar sampai cendawan masak.
Tambah air kalau menjadi pekat sangat.
Masukkan lada hitam, sos tiram dan sos lada hitam Kacau lagi.
Tambah perisa.
Boleh diangkat dan siram diatas ayam goreng tadi.
Boleh dihidang dgn nasi ayam.

Nota: air rebusan ayam tadi boleh dibuat sup dan untuk memasak nasi ayam
         hidangan ini boleh di hidang dgn sos cili bawang putih dan kicap cair.

Selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...