Monday, June 13, 2011

Lompat Tikam

Ni satu lagi resepi yang lama dah Nora nak cuba. Asyik pandai makan jer. Selalu kalau balik Termeloh, kalau pergi Pekan Sehari, kalau  jumpa, belilah. Tak pun jumpa kt pasar ramadhan jer..kali ini Nora try buat. Yelah..sekarang dah dekat puasa..so tgh cuba2lah cari apa resepi yg sedap2 utk berbuka nanti. sebenarnya lompat tikam ni ada dua jenis..itu yang Nora jumpalah masa cari2 resepi ni..ada yang berkuah santan, ada yang buat macam talam tapi lembik sikitlah adunannya...apa2pun dua2 sedap. Nora buat yang versi mcm kuih talam..oklah rasanya. Nanti nak buat yg berkuah santan pekat tu..Jom cuba...


bahagian Bawah:
150gm tepung beras
700ml santan cair
1 tsp air kapur
secubit garam
sedikit paste pandan

Satukan semua, tapiskan. Kacau diatas api perlahan hingga pekat. Letak dalam acuan loyang dan kukus selama 20 minit

bahagian atas
60gm tepung beras
20gm tepung jagung
400ml santan pekat
100 ml air
1 tsp garam
satukan suam bahan, tapiskan dan kemudaian kacau diatas api sehingga pekat. Letak diatas lapisan bawah dan kukus selama 10 minit.

Pulut
150gm pulut direndam dgn 1 sudu kecil pewarna merah selama 3 jam
100ml santan cair
secubit garam
Kukus pulut selama 40 minit. Tuang dan gaul rata santan yang dicampur garam dan kukus lagi 20 minit hingga masak.

Air gula
1 pek/bungkus gula melaka
1/2 senduk gula pasir
daun pandan

masak gula melaka dgn 1 cawan air dan daun pandan hingga gula larut 
masukkan gula pasir dan masak hingga agak likat sikit.

cara nak makan: potong kuih beras tadi, taruh pulut dan tuang sirap gula melaka. Pastu ngapp..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...