Sempena hari bapa 19/6/2011, selain dari kek, Nora juga buatkan laksa sebagai penambahan. Saja buat laksa sebab hari tu hubby bawak bunga kantan dari tempat kerja, katanya kawannya yang bagi. Memandangkan lama tak buat laksa, lagipun mudah nak buatnya, so Nora buatkan laksa jer. Lagipun siangnya kami dah breakfast dan lunch dengan nasi lemak kukus. Hubby makan kat luar sebab ada mesyuarat dan seminar. Nora memang 'hantu' laksa. Dekat dua tiga mangkuk sekali makan dan bersahur pagi tadipun dengan laksa ..hehe..jom jenguk..
Resepinya Nora rasa ramai yang dah tahu tapi saja nak tempek kat sini sbb ni "my version"..org lain mungkin buat dgn cara yang berbeza..
1 kilo ikan kembung/pelaling/sardin- bersihkan, rebus dan ambil isinya,lumatkan kasar/halus.
1/2 genggam asam keping
1 sudu makan asam jawa
1 sudu makan cili kering blend
5 biji cili padi
1 inci belacan
2 kuntum bunga kantan ( dihiris halus)
1 ikat daun kesum, ambil daunnya
1 biji bawang besar yang sederhana(hiris)
1 tin kecil sardin ( ambil isi dan hancurkan isinya)
garam dan gula
mi laksa
daun salad/bawang besar dihiris bulat/limau kasturi/cili merah hiris/telur rebus/timun.
Panaskan air rebusan ikan tadi. Masukkan cili kering blend, cili padi yang diblend dgn belacan dan asam keping. Biarkan hingga tiada rasa maung cili.
Masukkan bawang yang dihiris, daun kesum,bunga kantan serta isi ikan dan sardin tadi.
Kacau kacau dan tambah air mengikut kepekatan yang di ingini.
Perisakan.
Boleh dihidangkan dgn mi laksa dan bahan2 lain.
No comments:
Post a Comment