Monday, December 12, 2011

Serimuka Gula Merah



Sebenarnya dah lama Nora buat serimuka ni. Lupa nak update kt blog. Rupa2nya ramai kawan 2 Nora yang suka serimuka ni. Yelah..asyik makan yang pandan jer..sesekali pekena yang bergula merah..mmg terangkat.

Nora mula2 kenal serimuka ,yang kepala gula merah nilah. Mak Nora buat. Dari kecil Nora dah biasa makan yang bergula merah ni. Mak buat..mmg sedap..kaya dgn lemak dan manisnya...hmmm..selalunya Nora lebih suka mak Nora buat ianya lembik sikit..bila makan..emmm..meleleh2..payah nak jumpa jual serimuka ni. Asyik yang berkepala hijau jer..kalau nak makan, kenalah buat sendiri...
Memandangkan hari tu mak Nora ada berkunjung ke rumah, Norapun risik2lah...dia pulak lama tak buat. Main agak2 jerlah...cuma dia komplen..susah nak dpt gula merah yg mcm dulu2..hitam pekat..pastu ada ketul2..yg ketul2 tu dulu Nora cukup suka mkn mcm gula2 sbb ianya keras. Sekarang susah nak dpt...dulu gula merah ni dibuat cucur atau lempeng..best sesangat sbb bila makan ada ketul2 gula merah kat dlmnya..hmmm..
 Bahan2nya seperti buat serimuka pandan jugak...

300gm pulut (direndam sekejap...dlm 1 jam)
Santan (lebihkan sedikit dari paras pulut)
Garam dan daun pandan.

Campurkan semua dan kukus hingga masak.
Angkat dan tekan didalam loyang.

Bahagian atas:
1 cawan air gula merah ( termasuk 3 sudu besar gula pasir)
1 cawan santan sederhana pekat.
2 biji telur
secubit garam
1/2 cawan tepung gandum
2 sudu tepung kastard/jagung

Gaul semua, tapiskan. Jika pekat sgt tambah sedikit air.
Kacau sentar atas api hingga meruap sahaja.Atau terus saja tuang di ataas pulut tanpa masak.
Kukus hingga masak.
Potong bila sejuk.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...