Saturday, December 10, 2011

Apple Crumble ( Nora version..jenis campak2) with fresh cream


Lama Nora tak update masakan Nora. Entahlah tak ada mood nak update. Tapi hari ini bersemangat pulak setelah anak Nora "merenovation"kan blog Nora ni. Kali ni Nora nak kongsi resepi Apple Crumble.

Sebenarnya anak Nora minta buatkannya apple pie. Memandangkan telur dah kehabisan, Nora buat ajalah Crumble ni. Ni versi Nora yang buat ikut apa ada jer.

Untuk filling:   5 biji epal granny smith ( dipoting dadu atau ikut suka)
                      4 sudu besar gula perang
                       1/2 sudu teh serbuk kulit kayu manis ( pilihan)
                       sedikit air
                       1 sudu besar tepung gandum
Untuk crumble:  100gm tepung gandum
                           50gm nestum
                          100gm butter ( yg baru keluar dari peti sejuk dan dadukan)
                          50gm gula kastor
                          Coklat chips atau kismis (pilihan)

Gaul epal dgn gula perang. Panaskan di atas api dan tambahkan sedikit air. Biar layu sedikit.
Masukkan serbuk kayu manis. Gaul rata
Taburkan tepung , kacau2 dan angkat.
Isikan dalam acuan2 kecil  atau dalam acuan besar.
Taburkan coklat chips dan letakkan crumble di atasnya.
Bakar dalam suhu 180 C sehingga masak ( keperangan)
Boleh makan panas2 atau sejuk. Sedap dimakan dgn fresh cream atau blueberry/strawberry sauce..

Cara2 membuat crumble:
Satukan tepung,nestum ,gula dan butter.
Gaul ramaskan sehingga jadi seperti serbuk roti tetapi agak basah.
Taburkan di atas filling apple tadi.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...