Sunday, December 11, 2011

Makaroni Bakar


Makaroni bakar ni Nora buat untuk minuman petang merangkap makan malam (bagi Noralah..). Kenyang makan ni so tak payah nak dinner2 lagi. Buatnya mudah..main campak2 jer, ikut suka kita sbb kalau masakan macam ni kita tak payah ikut sukatan atau resepi sangat. Kecuali akalu kek dan biskut. Itu kena ikut betul sbb sukatan mempengaruhi texture kek dan biskut kita. Kalau masakan yang main tumis2 dan bakar macam ni, ikut suka kitalah nak taruh apa...

Buat ni atas permintaan anak2. Kata mereka, lama tak makan makaroni bakar. Memandangkan macaroni yang lebih buat sup dulu ada lagi ( sebelum ianya rosak), Norapun mulalah operasi. Buatnya tak lama kalau kita dah tahu macamana nak buatnya. Main campak2 jer. Jom tinjau resepi campak2 Nora. Kalau ada yang rasa tak sesuai..bolehlah diabaikan atau nak tambah apa2 ke...ikut sukalah yea...

Bahannya:
259gm macaroni( tak kralah brand apa) direbus hingga masak
200gm isi ayam atau daging ( kalau nak lebihpun boleh)
3 ulas bawang putih didadu/cincang
2 ulas bawang besar didadu
1/2 in halia dikisar
2 sudu makan rempah kari daging
3 sudu besar sos tomato/ tomato puree
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 batang lobak merah dihiris halus
cendawan shitake ( dihiris memanjang) kuantiti ikut suka.
1 batang seleri
4 biji telur
1/2 cawan susu segar/cair/cream
sedikit serbuk lada hitam
bahan2 perisa
Daun sup dan cili hiris untuk hiasan.

Tumis bawang merah,bawang putih dan halia
Masukkan rempah kari dan kacau hingga rempah masak. Tambahkan sedikit air.
Masukkan daging ayam atau daging tadi. Kacau2 dan biar ayam atau daging masak.
Masukkan sos2 dan kacau lagi.
Masukkan lobak ,cendawan dan celeri.Gaul rata.
Masukkan macaroni rebus tadi. Kacau rata2.
Tambahkan bahan perisa.
Angkat dan letak ke dalam acuan pembakar yang digirs dgn sedikit mentega.
Pukul telur ringan. Masukkan garam dan sedikit serbuk lada hita( taruh garam sedikit jer sbb macaroni tadi dah ditaruh perasa. Agak2 jerlah.
Masukkan susu tadi, Kacau2kan dan tuang diatas macaroni tu tadi.
Tabur daun sup dan cili hiris.
Bakar pada suhu 180C selama 40 minit atau hingga masak.
Boleh dihidangkan dan makan dgn sos mayonis atau sos cili.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...