Saturday, December 10, 2011

Dori Masam Manis Selasih

Resepi ni tercipta masa Nora tak sihat dulu. Anak anak dan suami yang masakkan. Nora bagi arahan jer.
Main campak campak jer. Kalau kes terdesak..insyallah anak2 dah boleh masak ni. Simple sesangat.

Mula2 defrostkan ikan Dori. Nora selalu beli kat Giant sbb ikan Dori kat Giant kurang hanyir. Lepas dah lembut, basuhkannya dan rendam dalam air cuka selama 30 minit. Lepas tu toskan dan kering2kan dgn tisu dapur. Potong kecil2 atau ikut suka.
Lumurkan ikan tadi dgn garam, lada putih dan telur yang dipukul sikit.
Campur 1/2 cawan tepung gandum dgn 1/2 cawan tepung suji (ini pilihan).
Tambah garam, lada putih dan sedikit serbuk secukup rasa.
Panaskan minyak untuk menggaoreng.
Ambil ikan Dori tadi dan lumur satu persatu dgn tepung dan goreng garing.
Angkat dan toskan.

Untuk sos:
3-4 sudu besar cili kering blend
3-4 ulas bawang putih *
2 inci halia*
1 ulas bawang besar*
* blend atau tumbuk
2 sudu besar sos tiram
3-4 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos ikan
sedikit kicap manis
sedikit gula, garam, cuka  dan serbuk cukup rasa
1 bawang besar dihiris bulat
1 biji tomato dibelah 6
Daun selasih

Tumis bahan2 blend hingga naik bau.
Masukkan cili blend dan tumis hingga cili garing.
Masukkan semua sos dan kicap.
Tambahkan garam,gula dan cuka.
Tambah sedikit air.
Masukkan tomato dan bawang besar. Gaul2kan.
Masukkan daun selasih dan ikan. Gaul sebentar sahaja dan angkat.
Boleh dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...