Thursday, August 4, 2011

Tepung bungkus ke Kuih Koci???..



Ni projek semalam untuk berbuka puasa. Tetiba jer tekak ni nak makan kuih koci. Lepas balik dari klinik semalam, Nora singgah kedai beli kelapa parut dan daun pisang. Mak datuk..kelapa naik harga lagi...semalam beli, sebiji RM 2.30. Nak buat camne, beli jugaklah..kuih koci punya pasal.

Balik rumah, tengah2 duduk..tetiba jer teringin pulak nak makan tepung bungkus @ puteri dua sebilik. Mana satu ni? Fikir2 punya fikir..ahhh..buatlah kedua2nya sekali. Masa uli tepung pulut tu..terlintas dikepala Nora..hahhh..gabungkan jer dua2 tu..tepung bungkus pun ye..kuih kocipun yea..Maka jadilah kuih ni yang..tepung pulutnya  besar sikit jer dari bola pingpong, pastu taruh tepung beras yang dah dimasak... bungkus, dgn daun pisang, pastu siap. Kali ni Nora buat eksperimen..tak payah kukus, macam kuih2 koci @ tepung bungkus yang lain..Mmg senang cara ni..Cara2 ni Nora terbaca dalam satu blog, tapi lupa nak catit siapa punya idea ni. Kalau nak ikut bolehlah..mmg cepat dan ringkas.



Inilah rupanya kuih koci @ tepung bungkus Nora. Tak sekemas orang lain buat.Janji boleh ngap. Nak resepinya? Ni Nora main agak2 jer..ikut tangan Nora jer..tapi korang adjust2lah sikit kalau tersilap yea..

Untuk inti:
1/2 biji kelapa parut putih
1 ketul gula melaka
3 sudu besar gula pasir
air dan daun pandan.
secubit garam
sesudu besar tepung gandum

Masukkan gula melaka, gula pasir dan air ke dalam kuali.
Panaskan sehingga gula larut.
Masukkan kelapa, daun pandan dan garam
Masak hingga pekat. Taburkan tepung gandum dan kacau2kan.
Tutup api dan sejukkan.

Adunan tepung beras:
150gm tepung beras
1.5 liter santan sederhana
secubit garam

satukan semua bahan, kacau di atas api sederhana sehingga pekat( macam buat bubur som2) tapi jangan terlalu pekat. Tambah santan jika aduna terlalu kental.
Ketepikan.

Adunan pulut:
250gm tepung pulut.
Air secukupnya.
Paste pandan.

Gaul semua bahan  macam buat kuih koci atau buah melaka.
Ambil tepung sebesar bola pingpong. Bulatkan dan kemudian leperkan.
Isi intinya dan buat seperti bebola.
Panaskan air. Rebuskan bebola pulut tadi macam buat buah melaka.
Bila timbul, angkat dan toskan.
masukkan kedalan adunan tepung beras tadi. Gaul2kan sehingga bebola tadi dilitupi adunan tepung kacau tadi.
Ambil dgn sudu, letak bebola pulut berserta adunan tepung beras tadi diatas daun pisang yang telah dilayurkan. Tambah2kan sikit dgn adunan tepung kacau tadi. Bungkus macam kita bungkus kuih koci, bukan yg macam tiga segi tu..tapi yang empat segi tu.
Biar atau masukkan dalam peti sejuk selama sejam atau lebih.
Boleh dihidangkan.
Selamat mencuba.

2 comments:

  1. tengok bancuhan tu mcm tepung bungkus dah

    ReplyDelete
  2. hehe..tulah, tapi dia punya bebola pulut tu besor macam nak buat kuih koci..selalu kalau nak letak kt tepung bungkus, kecik2 je bebolanya...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...