Saturday, August 13, 2011

Frambozen Kenari

Ramai sangat yang kata biskut ni sedap. Dan ramai yang dah cuba buat. Semalam tengok Ita daro blog Masam Manis pun dah buat. Tak boleh jadi ni. Bahan2nya sebenarnya dah lama Nora beli kecuali jem raspberry dan strawberry. Tertunggak tungak nak membuatnya. Dah tu bila keluar asyik lupa nak beli jemnya. Tapi semalam tengok Ita pakai strawberry/blueberry filling. Nora ada stok blueberry filling tu. Semangat nak membuatnya membara2. Apalagi..lepas siap juadah berbuka puasa, Nora tak toleh belakang lagi. Terus capai bahan2 dan buat.
Ni setelah Nora potong panas2...
Buatnya tak susah rupanya. Senang jer...Cuma nak buat meringue tu kena hati hati..takut tak kental..nasib baik menjadi semalam. Anak2 dah terliur dah. Lepas terawih baru dapat makan. Resepinya Nora ada banyak..tapi Nora pakai resipi Azlita Aziz..senang dan ngam2 satu loyang yang Nora ada. Rasanya..hmmm..orang putih kata marvelous..mamma mia...kerangupan badamnya..wallahhh...Nora pulak letak banyak2 badam hiris..makan sendiri beb...

resipinya nnti Nora taruh...atau boleh refer pada blog Azlita Aziz...

Nora pakai blueberry filing

Resipi ni Nora ambil dari Azlita Aziz :
Bhn2nya:
285gm tepung gandum(ayak)
45gm gula kastor
180gm mentega
Filling: strawberry atau blueberry (Nora pakai blueberry) nak pakai jem pun boleh.
Pukul butter dgn gula hingga kembang.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga jadi doh yang lembut.
Masukkan ke dalam loyang 9x12x1, tekan dan ratakan (gunakan pencanai)
Bakar pada suhu 170 C selama 15-20 minit atau kekuningan.
Biar sejuk sebentar.
Sapukan filing atau jem di atasnya.

Topping:
2 biji telur putih gred A
100gm gula ising( kalau pakai jem, kurangkan sikit)
1 sudu teh tepung jagung
Badam hiris secukupnya
Pukul semua sehingga jadi kental dan bertanduk (mcm meringue)
Letakkan di atas adunan yang di sapu filing/jem tadi.
Taburkan badam hiris di atasnya
Bakar dalam suhu 90-100 C selama 1 1/2jam atau sehingga meringue kering.
Potong menjadi potongan kecil ketika adunan masih panas.
Masukkan kembali ke dalam oven dan biarkan (jgn onkan oven yea..biar sampai oven tu sejuk)
Bolehlah di cerai2kan dan di simpan.
Selamat mencuba...
Ta


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...