Ni setelah Nora potong panas2... |
resipinya nnti Nora taruh...atau boleh refer pada blog Azlita Aziz...
Nora pakai blueberry filing |
Resipi ni Nora ambil dari Azlita Aziz :
Bhn2nya:
285gm tepung gandum(ayak)
45gm gula kastor
180gm mentega
Filling: strawberry atau blueberry (Nora pakai blueberry) nak pakai jem pun boleh.
Pukul butter dgn gula hingga kembang.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga jadi doh yang lembut.
Masukkan ke dalam loyang 9x12x1, tekan dan ratakan (gunakan pencanai)
Bakar pada suhu 170 C selama 15-20 minit atau kekuningan.
Biar sejuk sebentar.
Sapukan filing atau jem di atasnya.
Topping:
2 biji telur putih gred A
100gm gula ising( kalau pakai jem, kurangkan sikit)
1 sudu teh tepung jagung
Badam hiris secukupnya
Pukul semua sehingga jadi kental dan bertanduk (mcm meringue)
Letakkan di atas adunan yang di sapu filing/jem tadi.
Taburkan badam hiris di atasnya
Bakar dalam suhu 90-100 C selama 1 1/2jam atau sehingga meringue kering.
Potong menjadi potongan kecil ketika adunan masih panas.
Masukkan kembali ke dalam oven dan biarkan (jgn onkan oven yea..biar sampai oven tu sejuk)
Bolehlah di cerai2kan dan di simpan.
Selamat mencuba...
Ta
Bhn2nya:
285gm tepung gandum(ayak)
45gm gula kastor
180gm mentega
Filling: strawberry atau blueberry (Nora pakai blueberry) nak pakai jem pun boleh.
Pukul butter dgn gula hingga kembang.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga jadi doh yang lembut.
Masukkan ke dalam loyang 9x12x1, tekan dan ratakan (gunakan pencanai)
Bakar pada suhu 170 C selama 15-20 minit atau kekuningan.
Biar sejuk sebentar.
Sapukan filing atau jem di atasnya.
Topping:
2 biji telur putih gred A
100gm gula ising( kalau pakai jem, kurangkan sikit)
1 sudu teh tepung jagung
Badam hiris secukupnya
Pukul semua sehingga jadi kental dan bertanduk (mcm meringue)
Letakkan di atas adunan yang di sapu filing/jem tadi.
Taburkan badam hiris di atasnya
Bakar dalam suhu 90-100 C selama 1 1/2jam atau sehingga meringue kering.
Potong menjadi potongan kecil ketika adunan masih panas.
Masukkan kembali ke dalam oven dan biarkan (jgn onkan oven yea..biar sampai oven tu sejuk)
Bolehlah di cerai2kan dan di simpan.
Selamat mencuba...
Ta
No comments:
Post a Comment