Thursday, August 11, 2011

My Durian Cheese Tart


Kelmarin pesan hubby beli beras. Dia janji nak beli lepas balik kerja. Tup tup..balik dgn tangan kosong. Malam tu lepas terawih, bekejar ke My Mydin, cari beras dan sedikit sayur untuk sahur. Lepas tu hubby tanya nak cari durian tak? iyalah..lama sangat dah mengidam ni..nak buat serawa durian makan dgn pulut tanak...Dapat kat tempat yang Nora pernah beli dulu, kt jalan Chi Liung. Beli yang 2 RM10 tu..jadilah. Masa awek jual durian tu duk carikan durian yg elok untuk kami, si pak wenya tertolak meja durian lalu bergoleklah sebijik durian, menimpalah tangan Nora yang duk lending bagus kt atas meja tu. Apalagi..sakit wooo..kena duri durianle katakan..dek kerana insiden tu..dapatlah free satu durian..terus tak sakit dah...hehehe..

So projek semalam, Nora masak untuk berbuka, mee goreng mamak dan serawa durian dengan pulut tanak. Hajat hati nak menebar jala tapi tak laratlah pulak. Anak2 kata..ibu makan dengan roti jerlah..Ibunya..ok jer.lagi senang kerja ibu..hehehe..
Maka terdapatlah lebih satu biji ( sebiji buat serawa, sebiji lagi dan dibalun sebaik sampai rumah kelmarin). Nak buat apa yea..hmm..tetiba dapat message dari cousin nak order tart bluberry. Hahh..timbul idea..apakata try buat tart keju durian...Yupp..why not. Bahan2 semua ada..so apalagi..operasilah..

Mula2 buat kulit tartnya dulu. Puaslah mengentel..buat dalam 30 biji jer..Pas bakar dan sejuk kulit tart tu..Nora paiplah filling durian ke dalam kulit tart tadi dan bakar selama 5 minit...Ngam ngam azan...tart dah siap.
Komen tester2 kat rumah ( kecuali Si angah dan Si adik sbb tak makan durian): hmm..sedap..Babanya kata..ok..sedap..laku tart tu..sampai kena stop diorang makan sbb ibunya jamah sikit jer sbb takut nak makan banyak. So makan pelan2..semalam satu..hari ni satu..esok satu..hehehe...
Jom layan resipi yang Nora main agak2 dan hentam jer ni tetapi pada pengemar keju dan durian..mmg berbaloi dan sedap..( cehh...puji sendiri)..tak percaya..cubalah...




amacam..mengancam tak? Kalau nak cuba..jom tengok resipinya k..

Bahan2 untuk kulit tart:
250gm tepung superfine( gandumpun boleh)
130gm mentega (sejuk, potong dadu kecil2)
60gm gula icing ( kastorpun boleh)
1 biji kuning telur (gred A)
1 sudu teh esen vanilla
air sejuk (dari peti sejuk) secukupnya.

Campur tepung yang diayak dengan gula.
Masukkan mentega dan gaul ramas menggunakan hujung jari sampai jadi macam serbuk roti.
Masukkan telur kuning dan esen vanilla.
Masukkan air, sedikit demi sedikit sehingga jadi doh yang lembut.
Masukkan doh dalam plastik wrapp dan letakkan dalam peti sejuk selama 15-20 min.
Keluarkan dan ambil secubit, tekan dalam acuan tart.
Bakar hingga kekuningan ( suhu 170 C dalam 10 minit)
Biar sejuk sebelum paip filling.

Filling durian:
150gm cream cheese
30 gm gula icing ( kalau kurang manis boleh tambah, sbb durian dah manis)
50gm mentega
100 gm isi durian
1 biji telur gred A

Blend durian dgn telur.
Pukul cream cheese dgn gula hingga kembang. Masukkan mentega.Pukul lagi.
Masukkan isi durian dan telur tadi. Kacau rata.
Masukkan dalam piping bag.
Picit ke dalam acuan tart dan hiaskan ikut suka.
Bakar selama 5 minit dengan api atas.
Dah siap...mmg nyummy...!!!




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...