Puding2 ni kalau makan sejuk2 best sesangat. Jom kita tengok2 resipi mudah puding2 ni....
Puding karamel
Bahan2nya mmg mudah dan texturenya smooth sangat..
Bahan Gula Hangusnya:
5 sudu besar gula pasir
1/2 cawan air
Panaskan gula hingga berwarna keperangan (light). Masukkan air dan biar hingga gula hancur dan pekat.
Masukkan dalam loyang atau bekas yang anda suka.
Bahan Karamelnya:
1 tin susu pekat
1 tin air (guna tin susu pekat)
6 telur bersaiz besar
2 sudu besar tepung kastard/jagung
1 sudu teh esen /serbuk vanilla
Pukul telur tetapi jangan sampai berbuih. Sekadar rata sahaja.
Campur susu dengan air , kacau hingga sebati.
Masukkan telur ke dalam susu dan taruh esen vanillan Kacau perlahan
Masukkan tepung kastard( sebelum tu ambil sedikit adunan telur dan susu tadi, masukkan tepung tadi dan gaul hingga tak berketul)
Gaul adunan perlahan2 dan hingga rata.
Tuang ke loyang/acuan yang ada gula hangus tadi.
Masukkan ke dalam kukus yang telah dipanaskan terlebih dahulu.
Untuk mengelakkan puding tadi berlubang2, jangan tutup rapat kukus tadi. Biar rengang sikit.
Masak selama 45 minit atau hingga masak.
Dah masak, keluarkan dari kukusan, terbalikkan ke atas pinggan hidangan.
Boleh disejukkan.
Puding Jagung
bahan2nya:
1 tin jagung dalam tin ( yang creamy0
1 cawan tepung kastard
1 1/2 cawan kastard/ susu cair
2 cawan air
3/4 cawan gula
Campur kesemua bahan dan kacau di atas api hingga pekat dan berkilat.
Letak dalam acuan dan sejukkan.
Bahan2nya:
5 keping roti ( dicarik2)
2 biji telur gred A
1/2 cawan susu pekat
170ml susu cair/segar
8 gm serbuk agar2 segera
1/2 cawan gula
2 sudu mentega( dicairkan)
3 1/2 cawan air
2 sudu besar serbuk koko.
Didihkan agar2 dengan 3 cawan air.
Blend roti,susu pekat, susu cair/segar,telur, gula dan air.
Masukkan ke dalam periuk agar2 tadi dan masukkan juga mentega yang dicairkan tadi.
Biar masak hingga mendidih.
Bahagikan ke 2 bahagian, satu biasa dan satu lago taruh serbuk koko.
Tuang secara berselang seli di dalam acuan atau loyang.
Buat cepat2 kerana ianya cepat mengeras.
Sejukkan sebelum dimakan.
No comments:
Post a Comment