Saturday, August 6, 2011

Roti John Kuih Ketayap...



Ini antara menu berbuka Nora semalam. Atas permintaan hubby, dia nak makan Roti John. Bahan2nya dah dibeli sejak hari Khamis lagi. Memandang hari sebelumnya anak2 nak makan pizza, so plan nak buat Roti John tertunda ke hari semalamnya iaitu Jumaat 5/8. Nak tambah juadah, Nora buat kuih ketayap atau kt tempat Nora panggil, kuih gulung. Kali ni Nora cuba buat corak2 sikit. Dah pernah nampak ramai rakan2 kt KR di FB buat corak kt kuih ketayap @ kuih gulung ni. Buat tak banyak, sekadar melengkapkan hidangan. Lagipun pizza lebihan hari sebelumnya masih ada lagi. Nora dah sejuk bekukan, so reheat kt microwave saja. Sebelum berbuka, hubby balik bawa "roasted ayamas" pemberian kawan kt office dia sempena genap sebulan anaknya. Biasalah kaum Cina selalu bagi macam tu..ada kuih angku dan telur merah lagi. Mula2 ragu2 nak makan tetapi ini set dari ayamas. Ayamas ni halal. so bolehlah makan..cuma tak minat kuih angkunya, tasteless..telur merah tu biasalah..rasa telur rebus biasa...

Berbalik kepada Roti John  tadi..jom kita check out resipinya yang dah lama Nora pakai..Juadah ni selalu Nora buat..terutama kalau mak Nora datang ke rumah Nora. Dia cukup gemar roti john ni...kiranya resipi wajiblah kalau dia mai rumah. Last year Nora buat rpti john ni untuk moreh di surau tempat tinggal Nora, buat pakai roti hot dog yang kecil tu..pastu bungkus satu2..alhamdulilah..berebut jugak yang mengambilnya bawak balik. ( selalunya jemaah perempuan bawak balik sbb dah kenyang)..ada jugak yang tak dapat. Kesian pulak sbb Nora buat agak2 jer ikut jumlah jemaah yang selalu datang. Tak sangka pulak ramai pulak yang datang hari tu. Macam tau2 jer Nora buat Roti John. rasa2nya tahun ni Nora nak buat lagilah bila tiba giliran Nora nanti. Kali ni buat lebih.

Kuih Ketayap @ Kuih Gulung antara juadah ku semalam. Cantik tak?..puji sendirilah beb..

Roti John versi Nora...boleh taruh salad, mayonies dan sos banyak2 ikut suka kita...

Bahan2nya:

250gm daging/ ayam cincang ( Nora pakai brand Ramly)
Serbuk lada hitam ( ikut suka)
1 labu bawang besar holland ( didadu)
Garam secukup rasa

Saute bahan2 di atas hingga daging masak. (Ketepikan)
(kalau nak letak serbuk kari daging sedikitpun boleh, ada rasa rempahnya..sedap..Nora dah pernah buat)

Sambal: boleh guna sambal tumis ikan bilis biasa atau sambal tumis udang kering.

Roti hot dog ( dalam 10), belah dua tapi jangan putus.
Telur ( dalam 10 biji)- sebiji roti, sebiji telur.
Daun sup/bawang ( dihiris halus)
Salad : Kobis dicincang halus + karot dihiris halus+ bawang besar dimayang+mayonis+ serbuk cili +sedikit garam
Gaul semua bahan.
Hiasan: Daun salad/timun hiris/tomato hiris.
Sos cili
Cara2:
Ambil mangkuk. Masukkan sedikit ( dalam 3 sudu besar ) daging tadi.
Masukkan sesudu sambal tumis. Masukkan daun bawang.
Boleh tambahkan garam atau lada hitam kalau tak mencukupi. Ikut rasa masing2.
Pecahkan dua biji telur kedalamnya. Kocok2kan.
Panaskan kuali leper ( yang selalu kita buat roti jala atasnya tu) atau pan biasa.
taruh sedikit marjerin atau minyak biasapun boleh.
Taruh adunan telur tadi di atas kuali/pan tadi dengan menuangnya secara memanjang ( segi empat tepat)
Buka roti tadi tetapi jangan putus dan tekap di atas adunan telur tadi. Tekan sikit roti tu agar melekat pada telur tadi. Kemas2kan. Boleh buat dua roti sekali gus. Api jangan terlalu kuat.
Bila masak, balikkan sekejap dan angkat.
Bolehlah ditaruh hirisan timun, tomato dan salad.
Letak diatasnya salad mayonis tadi dan picitkan sos cili diatasnya.
Lipat roti.
Dah siap...mudah jer sebenarnya. Mungkin mula2 tu agak renyah dan kelam kabut. Lama2 oklah tu..
Selamat mencuba...


1 comment:

  1. Rajin betul Mah ni. Teringin la pulak nak rasa...bila ye? Dah lama Ina tak mencuba resipi2 baru. InsyaAllah nti nk try la jugak, terliur tengok masakkan Mah ni...hihihi

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...