Wednesday, August 10, 2011

Kuey Teow Ladna Pattani


Ni menu berbuka Nora hari Isnin 8/8/2011 lepas. Lambat nak update sebab Nora sibuk sikit..(buat biskut..). Hari Ahad lepas Nora beli kuey teow, ingatkan nak buat Char Kuey Teow sbb tengok kt blog KJee..hmm sedap sesangat. tetapi Nora lupalah pulak nak beli udang dan kerang. Belek punya belek..fikir punya fikir, Nora buat kuey teow ladnalah..Nora buat satil Pattani. Ladna ni ada guna tauchu.

Jom kita tengok reipinya, kut2 berkenan, boleh buat untuk berbuka nanti. Masa Nora buat ni, Nora buat taufu Fah sekali dan juga air soya...hmm..best..


bahan2nya:
 1 paket kuey teow
2 sudu besar minyak masak
1 sudu besar kicap pekat
** gaul semua dan goreng sebentar. Ketepikan.

150gm ayam yang dipotong2 kecil
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar kicap cair atau maggi seasoning
*** gaul semua dan perap selama 10 minit

2 sudu besar bawang putih yang dicincang
2 sudu besar tauchu
2 1/2 cawan stok ayam ( atau 2 1/2 cwn air dicampur dgn kiub ayam)
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar sos tiram
bahan perasa: garam, gula dan serbuk lada putih
sayur2an: karot yang dihiris (ikut suka)/putik jagung/sawi/kobis/tomato dipotong 6/kobis bunga
Lain2: fishball/fishcake/udang/sotong

Tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan ayam yang diperap tadi.
Masukkan tauchu. Gaul lagi.
Masukkan udang/sotong/fishcake/fishball( ikut suka yang mana)
Masukkan stok ayam.
Biarkan sebentar hingga kuah mendidih.
Masukkan semua sos dan bahan2 perasa.
Masukkan sayur2an pilihan.
(yang ini Nora tambah sendiri: kocok 2 biji telur, masukkan kedalam kuah tadi)
Masukkan  1 1/2 sudu besar tepung jagung yang dibancuhkan dengan sedikit air.
Bila pekat, tutup api.
Siram kuah ke atas kuey teow tadi.
Bolehlah dihias.( sedap dimakan dgn cili jeruk)
Kalau nak pedas lagi, boleh ditambah cili padi yang dititik.
Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...