Thursday, July 28, 2011

Mihun Kungfu



Ni resipi bidan terjun. Hubby balik lambat sikit.Boring makan nasi untuk dinner, anak2 suruh masak yang lain selain nasi. Bukak peti sejuk, tenguk apa yang ada...hmm...anak suggest buat mee kungfu..tapi meenya tak ada, yang ada mihun jer. Mihunpun mihun lah..Maka dgn pertolongan budak2, Nora pun operasilah kt dapur. Nasi simpan buat nasi goreng esoknya. ( Tak buatpun sebab terbangun lewat..makan roti jer pagi ni.)

Rupanya taklah secantik kt kedai, tapi tak pedas..kalau nak pedas, taruhlah lada lebih sikit..


Bahan2nya:
Mihun dalam 300gm  ( direndam dgn air suam) dan toskan. (boleh ganti kue teow atau mee atau yee mee)
Telur (ikut bilangan orang yang nak makan, Nora guna 6 biji)

Pecahkan sebiji telur, masukkan garam dan lada putih. Pukul2 sedikit.
Masukkan segenggam mihun dan gaul dgn telur tadi.
Panaskan kuali,taruh minyak, dadarkan mihun tadi seperti buat telur dadar.
Angkat dan ketepikan.
Ulangi proses.

Bahan kuah:
Udang/sotong/ayam  dipotong kecil
Sayur : karot/sawi/kobis/kobis cina/cendawan/putik jagung/bunga kobis  dipotong kecil2
Cili merah ( dalam 2 biji, dihiris)
Cili padi ( diketuk ini pilihan)
6 biji bawang putih ( diketuk2 saja)
Lada putih ( secukupnya)
stok ayam atau pati ayam
Sos tiram ( dalam 2 sudu besar)
Tepung jagung ( dalm 2 sudu besae untuk memekatkan)
Sos ikan ( dalam 1 sudu besar)
Kicap cair ( dalam 1 sudu besar)

Tumis bawang putih. Masukkan ayam/sotong/udang. Biar sampai masak.
Masukkan stok ayam ( kalau tak ada, masukkan air panas dan sedikit pati ayam).
Biar mendidih.
Masukkan sayur2, mulakkan dgn cendawan dan sayur yg keras.
Masukkan lada putih,sos tiram, ikan dan kicap cair. Kacau. 
Perisakan dgn garam ( jika tidak masin)
Masukkan cili merah dan jika suka cili padi.
Bila sayur2 agak masak ( jgn terlalu masak), masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
Kacau dan bila dah agak pekat, tutup api.
Tuang kuah ke atas mihun tadi.
Boleh dingappp....

Resipi ni agak2. Kuahnya ikut berapa org nak makan.
Resipi ni lebih kurang Ladna dan Kantonis. Cuma cara buanya saja berlainan. Basic kuahnya agak sama.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...