Friday, July 22, 2011

Ayam Goreng ala ala Kaprau



Resepi ni Nora ambil dari blog Kjee. Tengok daging goreng Kaprau Kjee buat Nora telan airliur. Menyelera betul tengok gambarnya. Tengok esbok..semua bahan ada kecuali daging. KJee tulis boleh pakai ayam. Ayam mmg ada...apalagi operasi le..Tapi Nora tak hiris ayam tu..letak seketul2..tak kuasa nak hiris2 sebab nak cepat. Sambil2 buat apam ..Nora masak ayam ni sebagai hidangan tengahari anak2 balik sekolah. Wahh..mmg sedap ayamnya ni cuma Nora rasa mungkin sedap kalau pakai paste tomyam. Nora pakai kiub tom yam maggi..sebab itu jer yang ada...anyway thumbs up utk Kjee atas resepi yang enak banget ni. Sesuai untuk hidangan sahur..mmg menyelerakan sbb ada rasa masam2 tom yam gitu...jom cuba..



Resepinya ambil dari Kjee:

500gm ayam, potong kecil kecil ( Kjee pakai 200 gm daging, hiris2)
4 ketul kiub tom yam  ( Kjee: 2 sudu paste tom yam)
3 Ulas bawang besar ( belah 8, cerai2kan)
cili padi, ikut suka, diketuk2
4 sudu besar kicap manis (Kjee : 1 sudu besar)
4 sudu besar cili sos ( Kjee : 1 sudu besar)
Daun selasih/purut

Perap ayam dgn tom yam paste.
Tumis sebahagian bawang besar, diikuti dgn cili padi.
Masukkan ayam yang diperapkan. Goreng hingga ayam kecut sikit dan masak.
Masukkan kicap dan cili sos. Kacau2kan.
Masukkan daun selasih dan bawang besar.
Bila bawang layu, tutup api dan hidang

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...