Thursday, July 21, 2011

Kuih Lapis Nyonya

Lama rasanya tak mencuba kuih2 tradisional ni. Bukan apa..selalu buat tu banyak yg tak jadi dari menjadi. Jadi naik takut nak buat. Tapi entah mcmana semalam, tekak ni teringin nak makan kuih lapis setelah tengok Dapur Nyonya di TV3 pagi Selasa lepas, tapi dia buat Kuih Talam. Maka Norapun googlelah..byk jugak resepi kuih lapis ni. Norapun gabung2lah, sini sikit, sana sikit. Petangnya mulalah operasi..alhamdulilah. menjadi jugak kuih lapis nyonya ni tapi resepi ni agak manis, kalau nak kurangkan gula boleh jugak...Meh kita tengok resepinya yea...



Resepinya:
2 cawan tepung beras
4 sudu besar tepung gandum
4 sudu besar tepung ubi ( tepung jagungpun boleh)
3/4 cawan gula pasir
secubit garam
4 cawan santan sederhana pekat
Pewarna kesukaan.
daun pandan

Panaskan kukusan.
Ayak kesemua tepung dalam satu mangkuk.
Panaskan santan, gula dan garam bersama daun pandan sekadar gula hancur sahaja. (jgn mendidih, setakat meruap saja). Biar sejuk sebentar.
Masukkan santan sedikit demi sedikit ke dalam tepung, kacau hingga tepung2 dan santan sebati. Lepas tu boleh taruh kesemua santan2 tu. Kacau perlahan hingga rata. Tapis adunan.
Bahagikan ke tiga bahagian. Nora bahagi ke warna putih, merah dan hijau.
Laserkan loyang dgn minyak sedikit dan panaskan sebentar.
Ambil satu bahagian adunan tadi, Nora mulakan dgn warna putih. Bahagi dua.
Masukkan satu bahagian putih tu tadi ke dlm loyang. Kukus lima minit.
Setelah lima minit, gores2 sedikit permukaan adunan tadi sebelum memasukkan satu lagi bahagian warna hijau (juga bahagi dua). Kukus lagi 5 minit. Ulangi proses utk bahagian yg warna merah.
Setelah habis ketiga2 warna, boleh ulangi balik dgn warna putih, seterusnya hijau dan akhirnya warna merah. Yang merah akhirnya tambah sikit lagi pewarna agar nampak cantik. Kukus selama 10 minit.
Sejukkan sebelum dipotong.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...