Thursday, February 16, 2012

Kek Opera @ Opera Cake for Angah..9/2/2012

Kek ni sebenarnya dah lama sesangat Nora nak buat. Dari tahun lepas lagi...bahan2nyapun Nora dah sediakan dari tahun lepas lagi( Nora simpan dalam peti sejuk..) Masa harijadi anak Nora yang kedua, Angah pada 9/2/2012 yang lalu, Nora nekad nak mencubanya. Dalam hati takut jugak, takut tak jadi. Namun alhamdulilah..keknya menjadi jugak dan sedap. Sponge keknya sedap sebab pakai badam. Tapi mousse coffeenya Nora terbuat cair sikit sebab ikut sukatannya hanya pakai 150ml sahaja tetapi memandangkan Nora beli whipping cream satu kotak 200ml, rasa sayang piulak lebihnya yg 50ml tu. Jadi Nora masuk kesemuaannya..maka terlembiklah...jgn iku Nora tau..kalau nak pakai jugak satu kotak, lebihkan coklat putih tu dalam 50gm...

Banyak juga resepi opera cake ni dalam google. Masing2 dgn cara yang tersendiri semasa membuatnya. Nora pilih resepi dari blog Citarasawan sebab rasa lebih mudah dan bahan2nya Nora ada. Ramai yang buat dlm bentuk empat segi sama atau tepat tetapi anak Nora nak keknya bulat. Maka Norapun buat bulatlah...

Resepinya (diambil dari ResipiCitarasawan.blogspot.com)

Sponge cake:  7 biji kuning telur
                      100 ml butter (dicairkan)/ minyak jagung
                      100ml susu segar
                      100gm tepung superfine atau hongkong atau tepung gandum biasa
                      200 gm serbuk badam
                      7 biji putih telur
                      170gm gula kastor
                      1/4 cream of tartar/ garam halus
Cara:
1. Pukul kuning telur, butter dan susu hingga sebati (guna mixer)
2. Masukkan tepung dan serbuk badam sedikit demi sedikit.Gaul rata dan ketepikan.
3. Pukul putih telur ,gula dan cream of tartar hingga kental dan bertanduk.
4. Masukkan adunan putih telur ke dalam adunan tepung tadi secara balik kaup. Gaul sekadar rata. Jgn overmix.
5. Bahagi ke 4 bahagia. ( boleh bahagi ikut berapa lapis yang dikehendaki)
6. Bakar satu persatu dengan kepanasan 200 C selama 10-15 minit atau masak.
7. Sejukkan.

Coffee Syrup: 1 sudu instant coffee (Nora guna nescafe)
                      3 sudu besar air panas (Nora guna 5 sudu)
                      1 sudu gula kastor
                    ****Larutkan semua bahan.

Chocolate Ganache:  250gm coklat masakan yang dipotong kecil2
                                200ml whipping cream/thickened cream
                     ***Panaskan whipping cream tetapi jangan sampai mendidih. Angkat.Masukkan chocolate.            
                           Guna whisk kacau hingga choclate cair. Simpan dalam peti sejuk

Coffee Ganache   :  200gm coklat putih yang dipotong kecil2.
                              150ml whipping cream/thickened cream
                              1 sudu coffee emulco.
                        *** cara membuatnya sama seperti buat choc.ganache. Simpan dalam peti sejuk.
                               Bila nak guna, pukul dengan mixer hingga kental baru disapukan ke kek.

Cara2 melapis.
1. Ambil sekeping kek. Sapu permukaan dengan coffee syrup. Kemudian sapu dengan coklat ganache. Ratakan.
2. Letak sekeping kek diatasnya. Sapu coffee syrup dan kemudian letakkan coffee ganache.
3. Ulangi proses hingga lapis kek habis.
4. Akhir sekali, ratakan choc.ganache di atas sekali kek.
5. Simpan dalam peti sejuk sekurang2nya 3-4 jam. Hias ikut suka...


                     

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...