Tuesday, October 25, 2011

Talam Cha Cha

Ni semua penangan sahabat baik Nora Cik Fina Raoflah ni...asyik tengok dia buat kuih2 tradisional, terikut ikutlah pulak nak buat..tgk gambar2 dia..hmmm..sedap2 belaka. Walaupun anak2 Nora tak berapa gemar makan kuih2 lembik ni..Nora nak buat jugak..habislah jugak..cuti2 ni dan dalam keadaan musim sejukla ni..laku jugak kuih2 ni..budak2 asyik lapar jer...



Asalnya resepi ni ( search kt google) dari kuih Talam Sekoteng, tapi Nora tak tahu apa itu sekoteng dan tak pernah tengokpun sekoteng tu. Jadi dalam tgh search tu, ada yang buat Talam ni mengunakan cha caha sebagai ganti sekoteng ni. Resepi asalnya dari Chef Asma. Nora buat setengah adunan saja..itupun dah cukup untuk loyang 7 inci.

Bahan Lapisan bawah

50 gm cha cha ( rebus hingga lembut dan toskan)
90gm tepung beras
60 gm gula ( boleh tambah sikit kalau nak manis)
125 ml santan pekat ( Nora pakai santan kotak jer)
225 ml  air
1/2 tbsp tepung hoe kwe (putih)
1/2 tsp garam halus

Campur semua bahan kecuali cha cha. Tapis.
Panaskan atas api sehingga meruap sahaja.
Angkat dan masukkan cha cha.
Taruh dalam acuan dan kukus selama 25 minit atau hingga masak.
Cakar2 permukaan sebelum di taruh lapisan atas.

Bahan lapisan atas.
75gm tepung gandum
125gm gula
1 biji telur gred A + 1 kuning telur gred A
125ml santan pekat
250ml air
1/4 tsp garam
1/2 tbsp perisa ros

Campur semua bahan dan tapis.
Panas atas api hingga meruap dan angkat.
Tuang di atas lapisan bawah tadi dan kukus hingga masak.
Sejukkan dulu sebelum potong

1 comment:

  1. mah...sekoteng tuh masa aku dok kat kelantan banyak laa..lebih kurang mcm cha cha la...tapi dia x yah rebus dah...kalerful gtu gak

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...