Tuesday, October 18, 2011

BASBOUSA

Manisan ni dah ada dalam list menu Nora nak buat untuk hari Isnin. Penangan menengok "Food Safari" astro 707 tu..macam sedap jer manisan dari Egypt ni. . Cik Abang pulak memang minat bab2 suji atau semolina ni..dia yang suruh Nora buat. Memandangkan tepung suji masih ada 1/2 paket lagi ( hari tu terbeli 1 kilo punya..jenuh nak menghabiskannya..) bolehlah dicuba2..Nak2 cik abang dan Nora puasa Isnin pulak. Mmg elok buat untuk bukak puasa.


Hasil pengamatan kt tv dan search google..maka terhasillah jugak manisan ni. Rasanya ala2 candy kelapa (sbb ada kelapa) tetapi texturenya lebih kenyal tetapi lembut..sedap...anak2 suka, hubbypun suka, alhamdulilah...Norapun suka tetapi kena limit sbb tak boleh makan banyak..tak berapa manis sbb Nora dah kurangkan gulanya..

Meh kita tengok resepinya yea...

200gm mentega tanpa garam atau minyak sapi ( melted)
2 1/2 cawan suji
1 cawan gula kastor ( boleh kurangkan)
1/2 cawan tepung naik sendiri
200gm yogurt
1 cawan kelapa kering
1 tsp vanila esen

Bahan syrup:
1 1/2 cawan gula kastor
1 cawan air
1 tsp jus lemon
1 tsp air mawar( rose water)
***masak gula dan air hingga gula larut dan pekat sikit. Masukkan jus lemon dan air rose. Tutup api dan biar sejuk.

Gaul semua bahan2 hingga sebati. Masukkan adunan ke dalam tray/acuan. Tekan2 hingga rata. Seperti gambar di bawah.

Biarkan rehat selama setengah jam. Lepas tu toreh2kan adunan jadi bentuk diamond.


Letak kacang badam di setiap diamond tu. Nora pakai badam dgn kulit sbb kehabisan badam tanpa kulit ni( al maklumlah deepavali) Seelok2nya pakai badam yang tanpa kulit.
Bakar selama 30-40 minit atau hingga kekuningan 190 C

Setelah masak, ketika masih panas, curahkan syrup tadi keatasnya hingga syrup meresap kedalam barbousa ni. Biar agak2 sejuk sikit sebelum di hidangkan

Nilah rupanya basbousa yang sedap...nyummy. Bagi pengemar manisan..kena cuba ni...


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...