Monday, March 11, 2013

Kuih Kaswi




Kuih Kaswi...memang favourite Nora dari dulu hingga selamanya...Dulu kalau nak makan kaswi, suruh mak Nora buat tapi bila dah kahwin dan beranak pinak ni, kenalah buat sendiri, barulah ada kepuasan. Alhamdulilah, kuih kaswi ni juga turut digemari oleh seisi keluarga Nora. Jadi bila buat kuih ni tak pernahlah berbuang, licin. Nak2 bila anak2 Nora dah besar2, lagilah licinnya.

Kuih kaswi yang Nora nak share ni Nora buat last week , kebetulan mak Nora datang rumah. So, Nora sengaja buatdalam acuan lompang, senang nak makan. Selalunya Nora buat dalam loyang, pastu potong2 dan gaul dengan kelapa parut. Hmmm...sedapnya...

Jom intai resepi kegemaran keluarga Nora yang Nora ambil dari mak Nora:

1 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir ( yang ini kalau tak suka manis boleh kurang, nak manis lagi, tambahlah)
Daun pandan
5 cawan air

Masak semua bahan, tapis dan sejukkan.

2 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
1 sudu besar air kapur

Gaul semua bahan.
Bancuh sedikit demi sedikit dengan air gula merah tadi hingga sebati.
Tapis.
Masukkan dalam loyang atau dalam acuan lompang ( ikut suka)
Kukus selama 10-15 minit atau masak ( bula cucuk, tiada adunan melekat)
Sejukkankan sebelum dipotong atau keluar dari acuan lompang.
Makan dengan kelapa parut putih bercampur garam sedikit.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...