Monday, March 11, 2013

Kek Tiramisu



Happy birthday Baba...yang ke berapa?...tak payah bagitaulah....Ni kek yang Nora buat untuk my lalink hubby yang menyambut hari lahirnya pada 10/3 yang lalu..(semalamlah..). Mula2 tu ingatkan nak buat kek coklat mewah yang resepinya baru Nora dapat dari sahabat Nora yang tinggal kat Germany. Tapi anak2 Nora tak nak, kata mereka tiap2 tahun baba asyik dapat kek coklat jer (nk buat mcmana dah itu favourite baba...) so anak2 nak kek yang lain.

Memandangkan Nora tak banyak koleksi kek yang nak di buat  (utk last minute ni...) so Nora decided  buat Tiramisu.  Tiramisu ni Nora selalu buat tapi menggunakan biskut ladyfinger. Baru baru ni Nora terlihat ada sahabat yang post Tiramisu pakai sponge kek ( mcm yg jual kat bakery2 tu...). Boleh tahan cantik. So, Nora planlah buat kek ni. Pergi beli barangnya dengan cik Hubby (sebab dia yang bayarkan...hehehe)...tapi bila dia tanya nak buat kek apa untuk dia...Nora cakap tak tau lagi..beli jer dulu..(cover..cover..)

Operasinya bermula hari Sabtu petang, masa dia keluar rumah dengan anak2, Nora buat kek span dulu, pastu buat yang lain2. Sempatlah buat semuanya sebelum dia balik. Nora sorok dalam peti sejuk. Esoknya barulah potong kek pada hari lahirnya...Terpaksa buat tengahari sbb anak2 nak balik asrama. Jamuan  anak beranaka jer ( seperti selalulah...) cuma ada mak dan abang Nora kebetulan ada kat rumah. Tambahannya Nora buat pulut kuning dengan kariayam pekat berkerisik, ayam goreng KFC ( ni mak Nora sponsored), satay kajang ( abang Nora sponsored). Nasib baik Nora tak buat burger daging homemade, kalau tidak, siapalah nak makan banyak2 ni....hmmmm...

So jom tengok resepi kek ini yang Nora buat. Resepi kek sponge nya Nora ambil dari resepi Kek Butterscotch yang Nora buat sebelum ni. Untuk filling dan lepanya, Nora ikut resepi tiramisu yang selalu Nora buat.

Kek Sponge:

5 bij telur gred A
150 gm tepung kek
1 sk baking powder
150gm gula halus
1 sudu besar ovallette
1 sk esen vanilla
80ml susu segar
80ml minyak @ mentega cair

Satukan tepung kek, baking powder, gula halus, ovallette dan telur.
Pukul hingga kembang dan putih.
Masukkan susu, pukul lagi.
Masukkan minyak atau mentega cair ke dalam adunan secara balik kaup hingga rata.
Masukkan ke dalam acuan 8" dan bakar selama 30 minit @ masak pada suhu 160 C.
Bila masak, keluar dan telungkupkan di atas redai. Biar sejuk, baru keluarkan dari acuan.
Bahagi 3 bahagian.

Filling:

250gm cream cheese (seelok2nya sebaik keluar dari peti sejuk)
60gm gula kastor
1 sk esen vanilla
1 biji kuning telur
1/2 cawan whip cream/fresh cream (pukul kental)
1 cawan air nescafe/kopi segera suam + 1 sudu kecil gula
Serbuk koko
Hiasan: biskut ladyfinger atau apa2 pun.

Pukul cream cheese, gula dan esen vanila hingga sebati.
Masukkan telur kuning, pukul lagi.
Masukkan adunan cheese ke dalam whip /fresh cream yang dipukul kental tadi secara balik kaup.
Bahagi 3 bahagian.

Cara melapis kek:
Ambil satu keping kek. Guna berus , renjis2kan air kopi ke atas permukaan kek hingga meliputi semua permukaan.
Lepakan satu bahagian cream cheese diatas permukaan kek tadi, taburkan serbuk koko.
Letak satu lagi lapisan kek diatas nya.
Ulangi proses hingga ke lapisan kek yang ke tiga.
Lepa tepi2 kek dengan creamcheese tadi dan susun biskut lady finger.
Sejukkan dalam peti sejuk sekurang2nya 4jam.




1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...