Wednesday, May 11, 2011

Wantan Goreng

Cuaca sekarang ni makin lama makin panas. Tersangatlah terasa bahangnya walaupun duduk kat rumah saja. Tak tahu berapa liter air dah membasahi tekak ni. Macam nak minum ais jer...tapi ais tak elok untuk kesihatan terutama musim panas ni. Nasib baik sang suami ada beli labu sayung masa balik Taiping, dua minggu lepas. Air dalamnya sejuk..nyaman jer masuk anak tekak ni. Tapi yang tak tahannya, asyik minum air kosong ni, nak ke toilet jer...tak dayalah pulak.

Dalam2 cuaca panas ni, tekak tetap on. Semalam buat wantan goreng. Ini kali kedua Nora buat wantan goreng. Intinya ikut suka Nora jer. Alhamdulilah, buatnya senang, anak2 dan suami suka..request buat lagi. Sang suami suruh buat inti macam popiah pulak...Insyallah..hari minggu ni buat lagi dgn variasi inti yang lain pulak.

resepinya:
Kulit wantan ( boleh dibeli di pasaraya, ada yang halal)
segenggam isi udang saiz sederhana ( dicincang halus)
1 1/2 cawan isi ayam ( dicincang halus)
1/2 cawan sengkuang cina yang di cincang
1/4 cawan daun bawang dihiris halus
3 ulas bawang putih yang dicincang halus
1 camb kicap cair
lada sulah (ikut suka)
garam(ikut suka)
sedikit air tepung jagung(untuk melekat kulit wantan)
****boleh taruh apa2 sayur lain spt karot, cendawan. Cincang halus terlebih dahulu.

Satukan semua bahan ( kecuali kulit wantan dan air tepung jagung) dan gaul rata-rata. Tentukan rasanya.
Ambil sekeping kulit wantan, isi sesudu kecil intinya, sapu sedikit air tepung sekeliling kulit wantan tadi dan cantumkan ikut kreativiti anda,
Lepas tu boleh digoreng secara terendam sehingga keperangan atau masak
Boleh dimakan dengan sos cili yang anda suka.

sos cili:
5 batang cili merah
3-4 cili padi merah
3-4 ulas bawang putih
sedikit cuka
garam dan gula.

Blend semua cili dan bawang putih. Masak cili dan cuka serta sedikit air di atas api sederhana sehingga rasa maung hilang. Perisakan dgn gula dan garam.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...