Tuesday, May 10, 2011

popiah basah

Semalam, semasa anak2 Nora sibuk mendeko kek, Norapun buat jugak sesuatu untuk mereka. Nora buat popiah basah. Ni first time buat. Rasanya okay..cuma ada sikit2 yang perlu dibaiki. Kulitnya Nora beli jer kt Tesco sbb Nora tak berani lagi nak buatnya. Tengok2lah nnti, bila dah ada keyakinan, baru Nora cuba. Buat masa ni biarlah pakai yang siap jer...


resepinya;

Bahan2 untuk sos:
Cili kering blend ( ikut suka kepedasan)+ 1 biji bawang besar + 5 ulas bawang putih (blend semua)
1 sudu besar kicap manis
2 sudu sos titram
1/2 cawan asam jawa
gula melaka/ merah
garam

Masukkan semua ke dalam periuk dan tanbah 1 cawan air. Masak hingga pekat sedikit.

bahan2 inti:
5 biji bawang merah (hiris)
3 ulas bawang putih (hiris)
segenggam udang kering, bersihkan dan tumbuk kasar
1 batang lobak merah ( disagat kasar)
1/2 biji sengkuang ( sagat kasar)
5 urat/batang kacang panjang(potong 1 cm)
1 keping tauhu ( didadu kecil2)

Panaskan minyak. Tumis bawang2 hingga layu.
Masukkan udang kering. Masak hingga udang masak dan kering sedikit.
Masukkan lobak merah, kacang panjang dan tahu. Masak hingga tak berair.
Masukkan sengkuang dan perisalan.
Gaul2 dan  angkat.

cara mengulung"

Sapukan kulit popiah dgn sos. Letak inti, tabur bawang goreng . Nak letak telur hancurpun boleh.
Gulong ketat2. Sapu bahagian atas dgn sos dan tabur kacang tumbuk.

Dapat dalam 20 keping popiah.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...