Thursday, October 3, 2013

Apam Nasi Mekar

Alhamdulilah...apam yg mekar menjadi juga...selama ni Nora buat apam tak pernahpun mekar sebegini. Suka sangat2...Tapi masa Nora buat ni, tak ada kelapa parut putih utk dimakan dengan apam ni. Kalau tidak pasti lagi happening.
Nora buat setengah adunan jer dulu, utk "testing"...so dapat sikit sajalah. Kebetulan adik ipar datang bersama isteri dan mak mentuanya. memang rezeki merekalah petang tu...yang kesiannya anak2 Noralah...tak dapat makan banyak, dapat sekutul seorang jer...
Tak pa..nanti kalau ada kelapangan dananak2 semua berkumpul, nak buat lagi tapi kali ni buat dlm kuantiti yang banyak sikit...mungkin buat masa raya haji 2013 nnti...




apam berasku yang mekar




Bahan bahannya:

1 cawan nasi sejuk ( kalau boleh semalaman)
2 cawan tepung beras
1 cawan gula pasir ( Nora kurangkan ke 3/4 cawan sahaja)
1 1/4 air
1 sudu kecil yis segera
Sepeket eno (biru)

1. Blend nasi dengan  1 1/4 cawan air tadi, hingga nasi hancur dan halus. (Boleh juga rendam dulu nasi ke dalam air supaya nasi lembut.
2. Masukkan gula, tepung beras dan yis. Blend lagi hingga semuanya sebati.
3. Alihkan kedalam mangkuk, tutupkan dan biar perap  dalam 4-5jam.
4. Kacau perlahan lahan adunan, masukkan eno dan kacau sebati. Masa ni bolehlah diwarnakan ikut warna kesukaan. Biarkan sebentar.
5. Sementara itu panaskan kukusan. 
6. Bila dah betul2 panas, masukkan adunan kedalam acuan ( Nora letak dalam acuan kuih lompang), kukus selama 10 minit ( masa ikut besar mana acuan, kalau acuan besar, bagi masa dalam 15-20 minit)
Pastikan guna api yang kuat.
7. Selamat mencuba...



















































2 comments:

  1. Assalamualaikum..wbt
    Pertama kali jumpa resepi apam nasi boh eno..��,leh gak nak try,nak tny masa masukkan dalam acuan kuih lompang tu separuh ka penuh acuan tu?

    ReplyDelete
  2. mekar apamnya nanti cubalah bubuh eno ...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...