Apam Sua ni ada nama lain. Ada setengah orang panggil Telinga lembik, ada juga yang panggil Halwa Puri.
Nora baru 1st time mengenali kuih ni. Itupun melaluiseorang sahabat fb, Haida RifQi. Dari perbincangan dalam fb, Nora sapat tahu ada yang meletakkan inti kelapa selain dari inti kastard. Warna kulitnyapun ada yang mewarnakan hijau ataupun merah. Namun yg Nora cuba ni Nora tambah sedikit warna kuning sbb warna aslinya agak pucat.
Jom kita jengukresepi dan mencubanya. Memang sedap tetapi kena sabarlah buat kulitnya satu persatu.
Bahan bahannya (resepi Haida RifQi)
2 cawan tepung gandum
1/2 sudu kecil yis segera
1 1/2 cawan air
sedikit garam
Pewarna kuning
Inti:
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung kastard
1 cawan gula (boleh dikurangkan)
3 cawan santan
pewarna
** Kacau semua bahan atas api. Jika keras, tambah air)
PS: boleh guna resepi adunan kastad yang lain (mengikut citarasa anda), boleh tambah jagung atau durian.
1. Gaul semua bahan2 untuk kulitnya. Blend.
2.Perap selama 2 jam.
3.kacau semula.
4. Tuang satu senduk kecil kedalam kuali yang kecil, ratakan dengan belakang senduk untuk mendapat saiz yang dikendaki.
5. Biar masak, angkat.
6. Taruh inti, lipat dua, tekan sedikit utk melekat bahagian tepinya.
rupa dan saiz kulit apam sua |
No comments:
Post a Comment