Tuesday, February 19, 2013

Butterscotch Cake



Okay...hari ni Nora nak update kek yang Nora buat hari minggu lepas. Anak2 yang minta nak makan kek sebelum masing masing nak balik asrama. Puas memikirkan kek apa yang Nora nak buat. Malas nak buat kek chocolate sebab selalu sangat buat kek tu. Nak cari yang lain pulak.

Jalan jalan ke beberapa mall semasa cuti tahun baru cina yang lepas, Nora terpandang kek ni kat Secret Resepi...Butterscotch Cake...ingat nak beli jer tapi anak kata better ibu buat  jer...maka kek ni termasuklah dalam senarai kek yang bakal Nora buat.

Google punya google, yang ada Pecan heavenly Butterscotch cake...alamak nak guna kacang pecan pulak. Bakery pulak semuanya tutup. Cari kat pasaraya tak ada pulak. Yang ada kacang badam. Hmmm...tak boleh pulak pakai kacang badam sebab hubby alergi to almond. Fikir punya fikir, masa lalu kat candy section, terpandang kacang bipang. Yesss...memandangkan dlm resepi kacang pecan itu akan disira dgn gula yang dikaramelkan...lebih kurang kacang bipanglah...so Nora decided guna jer kacang bipang ni...hehehe..Tak apa..kita yang buat dia...bukan dia yang buat kita...hubby Nora cakap...

Jom jengah resepi kek ni yang telah Nora olahkan...

Sos Butterscotch:
1 1/3 cawan susu sejat atau thick cream
1 1/2 cawan gula perang
5 sudu besar mentega
2 tsp esen vanilla

Masak semua bahan  di atas api yang kecil hingga semua bahan sebati, lebih kurang 5 minit. Sentiasa kacau.
Kuatkan api , biar didih sebentar.
Kemudian turunkan api ke rendah kembali, masak hingga agak pekat. Ingat...sentiasa kacau. Takut hangus.
Dah pekat, angkat, biar sejuk .

Untuk Kek Sponge:

150g tepung kek
150g gula halus
5 biji telur A/ Besar
1 tsp serbuk penaik
1 tbsp ovallette
1 tsp esen vanilla
80 ml susu segar
80ml mentega cair/minyak sayuran

Satukan tepung kek, gula, serbuk penaik, ovallete dan telur. Pukul hingga kembang, putih dan gebu.
Masukkan susu sedilitdemi sedikit. pukul lagi.
Hentikan mixer. Gunakan spactula kayu atau rubber atau plastik, balik kaup minyak atau mentega cair ke dalam adunan.
Masuk dalam loyang 8" dan tinggi 6" yang telah di alas dan digirs.
Bakar 160 C selama 20-25 minit atau masak.
Keluar dari oven, telungkup diatas redai. Jgn keluarkan dari acuan. Biar hingga sejuk, baru keluarkan kek dari acuan.
Setelah sejuk, belah tiga.

Filling n Topping kek:

1 cawan fresh cream atau non diary whipping cream
sedikit butterscoth
Kacang bipang yang di pecah2kan kecil2.

Pukul cream hingga kental.
Masukkan sedikit butterscotch, balik kaupkan guna spactula.
Bahagi dua. ( 1 layer, 1 topping)
Untuk layer, masukkan kacang bipang , balik kaupkan.

Cara melapis:
Letak satu lapis kek di atas alas kek.
Sapu sedikit butterscotch di atasnya. Kemudian letak 1/2 dari adunan cream utk layer td.
Letak lapisan kek ke 2 di atasnya. Ulangi proses.
Letak l;apisan kek yang ke3.
Lepa kek dengan cream yang diasingkan untuk topping.
Tuang lebihan butterscoth di atas kek.
Kalau butterscotch agak kerntal, masukkan lebihan cream utk topping sedikit, panaskan atas api kecil.

Tak berapa cantik sebab Nora tak pandai nak bahagi tiga kek ni...tak sama besar.

kek ni memang sedap...sekejap jer dah tinggal banyak ni...:)


2 comments:

  1. Sedap nampaknye Mah. Ina blum pernah try lagi kek ni.

    ReplyDelete
  2. Sedapnyaa..klu guna majerin xleh ke? Penggunan gula perang lgi snang dr gula yg nk di karamelkn ke?...maaf bRu berjinak2... Huhu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...