Tuesday, February 12, 2013

ayam ponteh/ayam masak taucu



Tak nak tulis panjang2...hehehe....ni ayam ponteh versi Nora yea...ada yamg Nora tokok tambah, ikut tekak Nora. Jom tenguk resepinya...rupanya mmg nampak buruk kan...tapi rasanya..hmmm....sedappp...puji sendirilah.

500gm ayam.(potomg sederhana kecil atau kecil2pun boleh)
3 ulas bawang putih (tumbuk/blend halus)
2 inci halia (tumbuk/blend halus)
2 ulas bawang besar/ 5 ulas bawang kecil ( tumbuk/blend halus)
3 sudu besar taucu ( Nora guna taucu black beans)
3 biji kentang ( belah 4)
cendawan shitake kering (rendam dahulu hingga lembut. Nora pakai yang fresh)
Garam/gula/kicap manis
Sedikit serbuk lada hitam (ini NOra tambah sendiri)

Tumis bawang putih, bawang merah dan halia.
Masukkan ayam. Kacau rata.
Masukkan kentang dan cendawan shitake. (kalau pakai yang fresh, jangan masuk dahulu)
tambah sediikit air.
Bila kentang dan ayam dah lembut dan masak, masukkan taucu.
Gaul rata, tambah kicap manis dalam 2 sudu besar, lada hitam (pilihan) garam dan gula.
Biar sebentar dalam 5 minit.
Angkat.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...