Monday, January 7, 2013

Kacang Phool

Dah lama Nora nak buat Kaacang Phool ni....macam sedap jer bila tengok orang post gambar kacang phool ni. Nora kurang pasti resepi ni asal dari mana tapi orang Singapura mmg suka masakan ini. Baru baru ni kawan Nora ada buat masakan ni dan post kat fb dia. Waduh mengancam betul. Jadi berbekalkan resepi yang dia sendiri ambil dari Mami Asmah Laili, Norapun cubalah buat pagi tadi sebagai breakfast. Se awal 4.30 pagi Nora bangun gara gara nak buat masakan ini. Alhamdulilah...suami dan anak2 Nora amat mengemarinya. Memandangkan resepi menghasilak portion yang banyak, Nora boleh bawak sampai ke dinner...jimat...hahaha..

Bahan2nya Nora dah lama beli seperti kacang2nya, cuma bila Nora dah sampai semangat nak buat, baru Nora beli bahan2 basah seperti minced beef, daun ketumbar dan daun pudina.

Resepinya:
Sumber : Mami Asmah Laili

1 tin kacang PHOOL MEDAMAS masukkan didalam mangkuk
1 tin kacang kuda putih dan pecah-pecahkan
1 tin bake beans
1/2 kilo daging cincang
Beberapa biji telur, digoreng mata lembu
2 biji bawang besar, dipotong dadu kecil
3 biji lada hijau, dihiris kasar
3 biji lada merah, dihiris kasar
6 biji limau kasturi, dibelah 2
Sedikit daun ketumbar dan daun pudina
Garam secukup rasa

Bahan Kisar
20 biji lada kering
20 biji bawang merah
5 biji bawang putih dikisar halus
2 sudu teh penuh rempah beriani
Sedikit halia

Kacang2 yang Nora guna untuk buat masakan ini.


Cara2nya:
Tumis bahan2 kisar hingga naik bau.
Masukkan daging  dan sedikit air, kacau hingga daging masak.
Masukkan kacang2 tadi dan kacau lagi. Kalau ianya agak kering, tambah sedikit air.
Bila dah agak nak masak, masukkan bahan2 perisa.
Masukkan daun ketumbar dan daun pudina yang telah dihiris.
Kacau sebati.
Siap dimakan.

Sedap dimakan dengan bawang besar yang didadu, timun jepun dadu, tomato dadu, telur dadar dan roti perancis.




1 comment:

  1. Saya ingin menjadi teman fb anda adakh anda sudi menerimanya

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...