Friday, January 4, 2013

Fruits Cocktail Bread Pudding with Caramel Sauce

Nora ada tengok rancangan AFC haritu...terliur tengok puding roti yang menggunakan fruits cocktail ni. Walaupun Nora tak boleh makan benda2 manis, namun selera ni tak boleh ditahan2..Nora bukan makan banyakpun. Selalunya Nora makan sikit jer, selebihnya hubby dan anak2 yang makan. Seronok nak mencuba dan rasa sikit jer.

Nora carilah menggunakan pakcik Google. Bermacam2 resepi ada..so Nora gabung2kan ikut selera Noralah..ubah sikit2 jer agar tak lari sangat. Jom kita tengok resepinya..kut2 ada yang teringin nak buat..


Bahan2nya:
12 keping roti hailam(Nora pakai roti ni sbb kebetulan ada lebihan banyak..nak guna roti lainpun boleh)
5 biji telur gred A
1 tin fruits cocktail(in heavy syrup)
1 tin susu cair
1 cawan gula pasir ( Nak manis tambahlah gula lagi)
1 sudu teh esen vanilla
1/2 cawan butter
Sauce:
1/2 cawan butter
1 cawan gula perang
1 sudu teh esen vanilla
secubit garam
1/2 cawan susu cair

Cara2:
Koyak2kan roti jadi cebisan kecil.
Pukul telur dan masukkan kedalam roti. Gaul.
Masukkan fruits cocktail bersama syrupnya sekali. Gaul lagi. 
Panaskan susu, gula,esen vanilla dan butter sehingga gula dan butter cair.
Masukkan ke dalam adunan roti tadi dan gaul cepat2 hingga rata. Biarkan selama 1 jam.
Masukkan ke dalam bekas yang dah dilaser dgn butter.
Bakar 180 C selama 35 minit atau hingga masak.
Biar sejuk sedikit dan makan suam2 dengan sos caramel.

Cara buat sos:
Panaskan butter dan gula hingga gula larut.
Angakat dan masukkan susu, garam dan esen vanilla.
Kacau cepat2.
Dah siap dan bolehlah dituang ke atas bread puding ketika nak makan.






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...