Friday, November 4, 2011

Kek Sarang Semut ke Sarang Lebah??...

Lama sungguh Nora tak buat kek ni..adalah dekat 2 tahun lebih. Tetiba jer teringin nak makan pulak bila tengok ada rakan FB yang membuatnya. Bahan2 semua ada cuma resepi yang selalu Nora pakai tu ntah mana Nora letak. Puas mencari. Bukan apa..dulu buat pakai resepi tu, menjadi elok sarangnya. Takut nak pakai resepi lain...tapi emmandangkan memang teringin sesangat nak buat Norapun cubalah buat pakai resepi salah seorang rakan FB Nora, Puan Zarina M.Akin. Dulu resepi Nora tak pakai serbuk koko..tapi yang ni berlain sikit..jadi T & E lah jawabnya...


Maka inilah jadinya kek sarang semut @ gula hangus @ sarang lebah...yang mana satu yek?..Tapi kek ni tak berapa menjadi sarangnya..gebu,kenyal..dah kira ok tetapi...itulah..kurang bersarang...1st trial..nnti ok kut..
Rasanyapun agak kurang manis...sesuai sangat dgn Nora ni...

Resepinya di ambil dari Pn Zarina M. Akin. Terima kasih...

Bahan A (gula hangus)
300 gm gula pasir
300 ml air panas
 2 sudu besar marjerin

Masak gula hingga keperangan (mcm biasa kita buat karamel)
Masukkan air panas perlahan lahan.
Masukkan marjerin, biar larut. Tutup api dan biar sejuk.

Bahan B
180 gm tepung gandum
2 sudu teh bikarbonat soda
1 1/2 sudu besar serbuk koko
200 gm susu pekat manis/krimer
6 biji telur gred A
1 1/2 sudu teh esen vanila

Panaskan oven dgn api bawah 160 C. Laser dgn marjerin acuan 8 1/2 in. ( Nora pakai acuan yang ada lubang ditengah)
Ayak tepung, b.soda dan serbuk koko bersama.
Pukul telur hingga kembang.
Masukkan susu. Pukul lagi.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Masukkan gula hangus, kacau cepat2, agak dlm 30 saat dgn senduk kayu.
Cepat2 masuk oven dan bakar selama 1 jam atau hingga masak, ikut oven sendiri( oven Nora 45 minit jer..)
Biar sejuk sebelum di potong.
***adunan ini agak cair. Kalau tak menjadi sarangnya..cuba lagi...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...