Resepi kek lapis yang Nora buat ni hasil tinjauan Nora pada blog2 masakan di internet. Kebanyakannya hampir serupa saja bahan bahannya. So, Nora ambil semua dan banding2kan..Hasilnya..hmmm...tak beberapa memuaskan buat kali pertama..akan cuba lagi. Mungkin kawan2 yang lain akan buat lebih bagus lagi Nora. Practice make perfect...buat sampai jadi..okay..
inilah rupanya kek Nora buat..tak berapa cantik layernya...hmm...tak per nnti kita buat lagi.. |
250gm mentega ( Nora pakai Anchor utk rasa yg lebih enak)
50gm gula halus
1 sdb ovallette
5 biji telur saiz besar @ A
130 tepung hong kong @ pau ( tepung naik sendiripun boleh)
50gm horlick
1/2 tin @ 250gm susu pekat
50gm blueberry filling @ lebih
Cara2nya:
1. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
2. Masukkan telur dan ovallette. Pukul lagi hingga kembang lagi dan putih.
3. Masukkan susu pekat. Pukul lagi dengankelajuan perlahan.
4. Masukkan horlicks dan tepung sedikit demi sedikit hingga sebati dengan kelajuan perlahan.
5. Kalau suka bahagi dua, satu adunan biar kosong, satu lagi taruh 2 sudu teh blueberry paste dan sedikit pewarna ungu.
6. Nora buat semuanya plain. ( sbb nak test jerkan..hihi)
7. Gris loyang dan alas dengan baking sheet.
8. Tuang dlm 1/2 cawan adunan, ratakan. Bakar selama 4 minit @ dah keperangan suhu 160 C api atas bawah.
9. Angkat, tekan2 sikit, tuang lagi 1/2 cawan adunan. Bakar 4 minit @ perang api atas sahaja.
10. Angkat, tekan2 sikit, tuang lagi 1/2 adunan, ratakan. Ambil blueberry filling, serak2 kan atas adunan tadi.
11. Bakar lagi selama 4 minit @ perang.
12. Angkat, tuang 1/2 adunan plain, bakar lagi hingga perang.
13. Angkat tuang adunan plain lagi, bakar @ perang.
14. Ulangi step 10.
15. Ulangi step sampai habis adunan. Last sekali, bakar api atas bawah selama 15-20 minit.
16. Kalau nak pakai 2 warna tadi, masa step 10 tu masuk adunan yg berwarna ungu. Terpulang nak satu layer atau dua.
17. Kek ini boleh dibuat dengan bahan lain selain dari blueberry filing seperti coklat chips, hawflakes,prune dsb.
Selamat mencuba...:*
No comments:
Post a Comment