Tuesday, February 12, 2013

Udang Mentega/ Butter Prawn

Ni satu lagi masakan udang yang Nora buat masa CNY dulu...hehehe...macam kita pulak yang raya. ak apalah..kitakan satu Malaysia. Lagipun sepanjang nak raya Cina ni..udang yang dijual besar2 belaka. Geram tengok. Dari asyik buat sambal, gulai...sesekali buat yang lain sikit. Alhamdulilah...orang2 kat rumah suka..Bukan tak pernah buat tapi memandangkan udangnya kali ni besar2 tu yang bertambah best.

jom kita tengok resepi butter prawn ala2 Nora ni...



400gm udang (saiz ikut suka)
3 ulas bawang putih (dicincang halus)
7-9 biji cili padi ( cincang halus)
daun kari
4 biji telur saiz besar (nak pakai kuning jerpun boleh, Nora pakai semua)
Sedikit susu cair


Panaskan minyak. Pukul telur hingga sebati.
Tuang telur dengan cara mengangkat mangkuk tinggi ke dalam kuali sambil mengacau selalu minyak. Ini utk membuat telur tak melekat dan berketul2.  Tuang perlahan2 supaya telur jadi macam jala emas. Kalau suka boleh guna acuan roti jala. Agak2 dah kekuningan, angkat dan letak atas paper towel/ tisu.

Goreng udang dengan butter + minyak hingga setengah masak. Ketepikan.

Panaskan sedikit butter. Tumis bawang putih ,daun kari dan cili padi.
Masukkan udang. Kacau rata.
Masukkan susu cair dan garam (agak2).
Masukkan telur tadi dan gaul rata.
Bolehlah di angkat.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...