Mula2 nak buat goreng pisang biasa jer tapi teringat pulak pada sahabat Nora , Sal See Ya. Dia pernah buat pisang goreng berbijan ni...hari tu nampak macam sedap jer. Tu yang try buat ni. memang sedap...rangup2, pastu rasa nutty bijan tu...perghhh...memeng mabeles...Kalau orang Johor, cicah dengan sambal kicap. Nora pulak cicah dengan gula...kopi pulak manis2 buah...terasa segar petang tu...
Jom intai resepi mudah ni:
Sesikat pisang nangka
Secawan tepung gandum
Garam secukup rasa
1 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 cawan minyak masak
Bijan secukupnya
Air secukupnya
Gaul semua bahan kecuali bijan hingga sebati.
Potong dua pisang, celup dalam adunan tepung/batter tadi. Guna garfu ketika mencelup.
Tabur bijan.
Goreng dalam minyak panas.
Agak2 kekuningan dan masak, angkat.
Sedia untuk di makan.
No comments:
Post a Comment