Lama betul teringin nak makan laksam ni. Semenjak tenguk fb sahabat baik Nora yang post gambar laksm ni, hati ni meronta ronta nak buat laksam ni. Nora pernah buat beberapa kali laksam ni tetapi lama dah tak buat. Nora asyik beli jer. Baru baru ni anak Nora, Angah Syafiq suruh Nora buat laksam ni sebelum dia balik Politeknik. Nak tak nak, Nora gagah juga buat laksam ni.
Bukan apa, paling malas nak kukus laksam ni. Kuahnya senang jer. Tapi mee laksam ni, aduyai...pukul 9 start kukus, pukul 11 baru siap...tapi bila makan..tak sampai 1/2 jam jer..tapi alhamdulilah..dapat memenuhi permintaan anak.
Resepinya:
3 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung gandum
5 cawan air
Gaul semua bahan. Adunan memang cair.
Panaskan air kukusan.
Oles loyang atau tudung periuk dgn sedikit minyak.
Taruh dalam sesenduk atau dua ke dalam loyang, kukus dalam 3-4 minit.
Angkat, biar sebentar sebelum digulung.
Sementara itu bolehlah masuk loyang lain dalam kukus.
Buatlah sampai habis.
Kuah laksam;
1 kilo ikan kembung/ mambung atau apa2 ikan yang sesuai.(rebus dan ambil isinya- tumbuk)
400 ml santan sederhana pekat.
2 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 inci halia
Serbuk lada hitam
Garam n gula
Asam keping
Kisar bawang merah, putih dan halia.
Masukkan ke dalam periuk disertai dengan isi ikan, santan, asam keping dan serbuk lada hitam ikut suka)
Masak dengan api sederhana hingga mendidih. Kalau pekat sangat, tambah sedikit air. Ikut suka nak pekat macamana.
Bila dah mendidih, angkat.
Bahan2 hiasan/sampingan:
Taugeh (buang ekor)
Timun ( dimayang)
Kacang panjang ( hiris halus)
Bunga kantan (hiris halus)
Sambal belacan ( tumbuk cili padi + belacan)
Hirisan limau
Salam Nora. Kenapa dua2 tepung tu tepung gandum? Bukan tepung beras ke salah satunya? Saya memang teringin nak mencuba buat laksa ni.
ReplyDelete