Tuesday, February 12, 2013

Udang Goreng Telur Masin

CNY ni tetiba teringin nak makan masakan cina pulak. Udang kat Giant dan Tesco pulak besar2..geram tengoknya. Dalam kepala otak ni teringin nak buat udang goreng dengan telur masin. Selalu orang goreng dengan ketam lembut. Tapi kali ni Nora cuba dengan udang. Resepinya simple jer tetapi mabeles.

Apalagi...jom tengok resepinya. Sukatannya ikut Nora tau.

Sebelum tu tengok rupanya dulu...hehehe...

nilah rupanya..

400gm udang (saiznya ikut suka), dibersihkan.
2 ulas bawang putih ( cincang halus)
7 biji cili padi ( hiris halus)
3 biji telur masin ( nak guna kuning sajapun boleh..Nora pakai semua sbb tak nak membazir..heee..)
Daun kari (kalau suka)
Sedikit susu cair
Butter

Mula2 pecah telur masin, kuningnya dihancur2kan.
Goreng udang setengah masak dengan butter (dengan minyakpun boleh). Ketepikan.
Dengan minyak/butter yang goreng udang tadi (kurangkan sikit) tumis bawang putih dan cili padi tadi hingga naik bau.
Masukkan daun kari.
Masukkan udang, gaul2kan, masukkan telur masin. Gaul rata hingga telur meliputi udang.
Rasa dulu sebelum tambah garam sbb telur masin tu dah masin. (selain garam, boleh tambah dengan kicap cair atau sos ikan)
Tambah dalam dua tiga sudu besar susu cair. Gaul rata..
Bolehlah dihidangkan.


1 comment:

  1. Telor masin tu dah siap rebus ke atau yg blm rebus kak nora?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...