Friday, November 23, 2012

Cekodok Ubi Kayu

Hujan hujan begini sedap makan ubi kayu. Nak2 cicah dengan sambal tumis atau sambal belacan. Tapi kalau tak de makan dengan gula merahpun sedap.

Sabtu lalu Nora pergi pasar malam kat Bayu Perdana. Dah duduk dekat 9 tahun kat Bukit Tinggi, inilah kali pertama menjejaki pasar malam kat situ. Selalu bila lalu pandang jer tapi kali ni anak ajak singgah.
Seronok jugak pasar malam kat sini, tempat jual sayur kampung banyak. Nora sempatlah beli pucuk paku, daum kesum dan ulam ulaman. Ternampaklah pulak ubi kayu.  Macam baru ambik jer. Nora beli dalam sekilo.

Bila balik, hubby suruh goreng jer tapi Nora tak nak. Nak rebus sajalah, cicah dengan sambal tumis. Tapi entah macamana Nora ternampak resepi kat blog CMG cekodok ubi kayu. Tertariklah pulak. Maka bertukarlah fikiran, buat cekodok jerlah.

Mudah jer buatnya"

1 kilo ubi kayu,( bersihkan dan parut. Toskan airnya.)
2 biji bawang besar ( dadukan)
2 biji cili merah ( dadukan)
3 sudu besar udang kering ( rendam dan tumbuk)
3,4 tangkai daun kari, hiris nipis.
daun bawang dihiris.
sedikit serbuk kunyit
sedikit serbuk cili atau cili paste
Garam secukup rasa.

Gaul semua bahan hingga sebati.
Bulat bulatkan dan leperkan.
Goreng hingga kekuningan.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...