Kali ni Nora nak tunjuk macamana nak buat mee kuning sendiri. Nora ambil resepi dari pakcik Google jugak, diubahsuai ikut Noralah. Senang saja nak buatnya asalkan ada mesin nak buat mee ni. Norapun baru beli mesin pasta/mee ni..beli kat Tesco, offer RM29.90. Memang lama dah Nora nak beli, kebetulan ada offer.
Bila dah ada mesin ni, rancaklah Nora nak buat mee atau pasta2 yang lain. So far Nora dah buat mee kuning, fettucine dan lasagne . Seronok bila dah boleh buat sendiri..jimatpun jimat, fresh lagi.
Okaylah jom kita tengok resepinya yea...
Bahan2nya:
Tepung gandum/superfine 500gm (Nora guna tepung gandum jer..jimat)
1 sudu makan air abu (kalau tak ada panaskan 1 tbsp bicarbonate soda dan masukkan kedlam air)
Telur 1 biji ( kalau tak nak telurpun tak ape)
Pewarna kuning
Air ( air + telur +air abu/soda bicar+pewarna kuning = 220ml)
Letak tepung dalam bekas, buat lubang di tengah.
Masukkan semua bahan yang lain.
Uli sampai jadi doh. Tak perlu tambah air kalau adunan agak kering sbb nnti bila kita guna mesin pasta tu ianya akan canai dgn elok dan licin.
Biar sebentar adunan dalam 30 minit.
Ambil sedikit adunan, canai adunan pd mesin no.1, hingga doh agak licin
Tukar ke no.2. Canai lagi.
Buat sampai no.4
Last sekali guna mesin mee yang halus sekali.
Jangan lupa letak tepung supaya mee td tak melekat.
Panaskan air untuk mencelur. Tambah sedikit garam dan minya.
Apabila mendidih, bolehlah dimasukkan mee tadi dan masak dalam 5 minit atau masak. Jangan terlalu lama, mee akan kembang.
Angkat, jirus sedikit dgn air. Toskan.
Tambah minyak untuk meleraikan mee tersebut.
Bolehlah digunakan.
Tahandalam 3-5 hari kalau letak dlm peti sejuk.
Bila dah ada mesin ni, rancaklah Nora nak buat mee atau pasta2 yang lain. So far Nora dah buat mee kuning, fettucine dan lasagne . Seronok bila dah boleh buat sendiri..jimatpun jimat, fresh lagi.
Okaylah jom kita tengok resepinya yea...
Bahan2nya:
Tepung gandum/superfine 500gm (Nora guna tepung gandum jer..jimat)
1 sudu makan air abu (kalau tak ada panaskan 1 tbsp bicarbonate soda dan masukkan kedlam air)
Telur 1 biji ( kalau tak nak telurpun tak ape)
Pewarna kuning
Air ( air + telur +air abu/soda bicar+pewarna kuning = 220ml)
Letak tepung dalam bekas, buat lubang di tengah.
Masukkan semua bahan yang lain.
Uli sampai jadi doh. Tak perlu tambah air kalau adunan agak kering sbb nnti bila kita guna mesin pasta tu ianya akan canai dgn elok dan licin.
Biar sebentar adunan dalam 30 minit.
Ambil sedikit adunan, canai adunan pd mesin no.1, hingga doh agak licin
Tukar ke no.2. Canai lagi.
Buat sampai no.4
Last sekali guna mesin mee yang halus sekali.
Jangan lupa letak tepung supaya mee td tak melekat.
Panaskan air untuk mencelur. Tambah sedikit garam dan minya.
Apabila mendidih, bolehlah dimasukkan mee tadi dan masak dalam 5 minit atau masak. Jangan terlalu lama, mee akan kembang.
Angkat, jirus sedikit dgn air. Toskan.
Tambah minyak untuk meleraikan mee tersebut.
Bolehlah digunakan.
Tahandalam 3-5 hari kalau letak dlm peti sejuk.
Mee kari yang Nora buat menggunakan mee buatan sendiri..terbaik..:) |
Terima kasih bagi resepi, boleh cuba ni
ReplyDeleteair abu tu apa ye..
ReplyDeleteAssalam Pn Nora...blh saya dapatkn contact num puan atau puan blh call saya 013-3089130 Nizam utk saya bertanya n bekerjasama utk membuat kursus pembuatan mee ni
ReplyDelete