Friday, January 13, 2012

Kuih Lapis Sago Nyonya


Kuih Lapis ni Nora buat minggu lepas. Tergerak hati nak buat lepas tengok rancangan Dapur Nyonya. Selalu makan kuih ni selapis jer, itupun dikacau dan diarun dgn kelapa. Lagi satu yg Nora pernah makan, kuih abuk2, yg juga dibuat dgn sagu. Selebihnya Nora selalu masukkan sagu bila buat bubur jagung atau bubur pisang.

Resepi ni Nora ambil dari rancangan Dapur Nyonya tulah. Main agak2 jer. sebab dlm rancangan tu tak diberikan terperinci. Alhamdulilah, menjadi dan sedap. Mak Norapun suka tetapi katanya manis. Anak2 Nora kata okay jer. Mungkin sebab mak Nora tak makan manis, itu pasal dia rasa manis sangat.
Terpulanglah pada sesiapa yang nak buat kuih ni untuk mengurangkan sukatan gulanya.
Bahan2nya:

300gm sago biji halus (100gm warna merah,100gm putih dan 100 gm hijau) direndam dalam satu jam, lepas 

tu toskan

150 gm gula kastor (bahagi 3 bahagian)

120gm kelapa parut ( bahagi 3 bahagian)

sedikit garam.

Masukkan gula, kelapa parut dan sedikit garam pada tiap2 tiga bahagian.

Boleh diletakkan perisa pandan pada yg warna hijau, perisa ros pada yang merah. Gaul rata.

Sapu acuan dgn sedikit minyak

Masuk sago warna hijau dan kukus dalam 10-15 minit.

Letakkan sagu puitih pula dan kukus dalam 10-15 minit jugak.

Akhirnya masukkan yang warna merah dan kukus selama 20 minit atau hingga masak.

Bila sejuk baru dipotong

***Boleh gunakan sagu warna putih lepas tu bahagi kan kepada 3 dan warnakan ikut kesukaan masing2.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...