Monday, January 7, 2013

Kacang Phool

Dah lama Nora nak buat Kaacang Phool ni....macam sedap jer bila tengok orang post gambar kacang phool ni. Nora kurang pasti resepi ni asal dari mana tapi orang Singapura mmg suka masakan ini. Baru baru ni kawan Nora ada buat masakan ni dan post kat fb dia. Waduh mengancam betul. Jadi berbekalkan resepi yang dia sendiri ambil dari Mami Asmah Laili, Norapun cubalah buat pagi tadi sebagai breakfast. Se awal 4.30 pagi Nora bangun gara gara nak buat masakan ini. Alhamdulilah...suami dan anak2 Nora amat mengemarinya. Memandangkan resepi menghasilak portion yang banyak, Nora boleh bawak sampai ke dinner...jimat...hahaha..

Bahan2nya Nora dah lama beli seperti kacang2nya, cuma bila Nora dah sampai semangat nak buat, baru Nora beli bahan2 basah seperti minced beef, daun ketumbar dan daun pudina.

Resepinya:
Sumber : Mami Asmah Laili

1 tin kacang PHOOL MEDAMAS masukkan didalam mangkuk
1 tin kacang kuda putih dan pecah-pecahkan
1 tin bake beans
1/2 kilo daging cincang
Beberapa biji telur, digoreng mata lembu
2 biji bawang besar, dipotong dadu kecil
3 biji lada hijau, dihiris kasar
3 biji lada merah, dihiris kasar
6 biji limau kasturi, dibelah 2
Sedikit daun ketumbar dan daun pudina
Garam secukup rasa

Bahan Kisar
20 biji lada kering
20 biji bawang merah
5 biji bawang putih dikisar halus
2 sudu teh penuh rempah beriani
Sedikit halia

Kacang2 yang Nora guna untuk buat masakan ini.


Cara2nya:
Tumis bahan2 kisar hingga naik bau.
Masukkan daging  dan sedikit air, kacau hingga daging masak.
Masukkan kacang2 tadi dan kacau lagi. Kalau ianya agak kering, tambah sedikit air.
Bila dah agak nak masak, masukkan bahan2 perisa.
Masukkan daun ketumbar dan daun pudina yang telah dihiris.
Kacau sebati.
Siap dimakan.

Sedap dimakan dengan bawang besar yang didadu, timun jepun dadu, tomato dadu, telur dadar dan roti perancis.




Friday, January 4, 2013

Fruits Cocktail Bread Pudding with Caramel Sauce

Nora ada tengok rancangan AFC haritu...terliur tengok puding roti yang menggunakan fruits cocktail ni. Walaupun Nora tak boleh makan benda2 manis, namun selera ni tak boleh ditahan2..Nora bukan makan banyakpun. Selalunya Nora makan sikit jer, selebihnya hubby dan anak2 yang makan. Seronok nak mencuba dan rasa sikit jer.

Nora carilah menggunakan pakcik Google. Bermacam2 resepi ada..so Nora gabung2kan ikut selera Noralah..ubah sikit2 jer agar tak lari sangat. Jom kita tengok resepinya..kut2 ada yang teringin nak buat..


Bahan2nya:
12 keping roti hailam(Nora pakai roti ni sbb kebetulan ada lebihan banyak..nak guna roti lainpun boleh)
5 biji telur gred A
1 tin fruits cocktail(in heavy syrup)
1 tin susu cair
1 cawan gula pasir ( Nak manis tambahlah gula lagi)
1 sudu teh esen vanilla
1/2 cawan butter
Sauce:
1/2 cawan butter
1 cawan gula perang
1 sudu teh esen vanilla
secubit garam
1/2 cawan susu cair

Cara2:
Koyak2kan roti jadi cebisan kecil.
Pukul telur dan masukkan kedalam roti. Gaul.
Masukkan fruits cocktail bersama syrupnya sekali. Gaul lagi. 
Panaskan susu, gula,esen vanilla dan butter sehingga gula dan butter cair.
Masukkan ke dalam adunan roti tadi dan gaul cepat2 hingga rata. Biarkan selama 1 jam.
Masukkan ke dalam bekas yang dah dilaser dgn butter.
Bakar 180 C selama 35 minit atau hingga masak.
Biar sejuk sedikit dan makan suam2 dengan sos caramel.

Cara buat sos:
Panaskan butter dan gula hingga gula larut.
Angakat dan masukkan susu, garam dan esen vanilla.
Kacau cepat2.
Dah siap dan bolehlah dituang ke atas bread puding ketika nak makan.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...